Museer kan være med til at højne livskvaliteten

Tirsdag 4. december 2018 kl. 11:43

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Museer kan være med til at højne livskvaliteten
Geolog Bo Rasmussen (th) stod bl.a. for arrangementer hvor børn fra Faxes daginstitutionere hyggede sig sammen med ældre fra Æblehaven (arkivfoto)

Museer og livskvalitet: Stress, angst, depressioner og fysiske sygdomme banker på hos mange mennesker.

Tal fra psykiatrifonden viser, at omkring 20% af den voksne befolkning i løbet af et år vil have psykiske symptomer. Det svarer til 700-800.000 voksne danskere.
Samtidig siger tal, at psykiske sygdomme udgør 25% af den totale sygdomsbyrde. Nu viser forskning, at en forebyggende, supplerende indsats i museerne kan højne livskvaliteten hos medborgere i sårbare situationer.

KULTURLAND er et projekt med fokus på at øge livskvaliteten hos medborgere i sårbare situationer via aktiviteter på museerne. Foreløbig er der gennemført flere end 250 aktiviteter og følgeforskningen viser, at mellem 80 og 90% af alle voksne gæster oplever, at deltagelse i aktiviteter i Kulturland giver dem høj livskvalitet.

Det er de tre museer: Museum Lolland-Falster, Østsjællands Museum og Museum Sydøstdanmark, som gennemfører aktiviteterne i samarbejde med et stort vidensnetværk i kommuner, skoler og foreninger.

Aktiviteterne har alle fokus på mestringsoplevelser og resiliens, altså evnen til at „modstå verdens høvl”. Alle gæster skal kunne eller vide noget mere efter besøget. En viden, der vel at mærke booster livskvaliteten.

- Vi er jo ikke hverken terapeuter eller behandlere på museerne. Men vidensnetværket har klædt os på, så vi har lært at tage de rette hensyn til vores gæster i Kulturland. Aktiviteterne skal ses som et supplement til de lineære processer, det etablerede system ofte tilbyder. Museerne er det blanketfrie samfund. Vi registrerer eller afrapporterer ingen steder, men tilbyder aktiviteter, som giver gæsterne en mulighed for at flytte fokus væk fra deres situation for en stund. Og det tæller altså på plussiden, hvilket forskningsresultaterne vidner om, siger Anette Maria Syska, projektleder Kulturland.

Der er kraftige indikationer på at museernes supplerende indsats, er værd at satse på. Psykiatrifonden peger f.eks. på forebyggelsesplaner, der fokuserer på „den store midtergruppe, der er for raske til psykiatrisk behandling, men som trives for dårligt til at skolen eller forældrene kan løse problemet”.Der mangler en kulturpille
Og på kulturkonferencen NOCKS pegede en læge i 2017 på, at sundhedsvæsenet mangler en kulturpille. Det understøttes af forskning fra Aalborg Universitet, som viser, at kultur har en positiv effekt på både den psykiske og fysiske sundhed. Og det er ikke alene medborgere med psykiatriske diagnoser, projektet fokuserer på.

- Kulturland har stort forankringspotentiale i museerne, hvor der sidder faglige medarbejdere som besidder store evner til at kunne formidle natur og kultur til borgere i sårbare situationer. Men vi bliver nød til at tænke ud af boksen hver eneste gang vi har en ny gruppe af borgere således at vi er fleksible med vores tilbud, siger Bo Rasmussen, geolog på Geomuseum Faxe.

Kulturland henvender sig til børn, unge, voksne og ældre i sårbare situationer. Der er gennemført aktiviteter for mange forskellige grupper og Kulturland er nu i gang med en massiv indsats for demente borgere samt borgere med psykisk handicap.
Der har i 2018 været rollespil i Faxe Kalkbrud, kreative dage med børnehavebesøg på plejecenter og træf på Stevnsfort med tilbud rettet mod tidligere udsendte. Og forskningen peger på succes.

De overordnede fokuspunkter i 2019 er at finde frem til de rette forankringsmodeller, så den viden museerne nu har tilegnet sig, kan omsættes til endnu flere aktiviteter og så museer bliver tydelige som et godt supplement til sundhedssystemets arbejde med medborgere i sårbare situationer.

Man kan hente forskningsrapporten på kulturland.nu/node/195

© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Bach-koncert i Kongsted
- Skal din hund lære at finde forsvundne mennesker - for alvor?
- RIF Fodbold og OK indgår sponsoraftale
- Paraplyen: Foredrag om sundere kost på en nem måde
- Brag af en fest markerer sidste skoledag
- Karise blev pænere
- Fortsat mange der vælger Midtsjællands Gymnasium
- PostNord åbner udlevering i Terslev og Dalby
- Børne- og ungeafdelingen holder lukket
- Ta' på hornfisketur på Haslev Sportsfiskerforening
- Halfest i Faxe 2019 - back to basic
- Åbent alle dage? Kun med din hjælp...
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst