Bliver Gisselfeld Danmarks smukkeste herregård?

Tirsdag 23. oktober 2018 kl. 07:02

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Bliver Gisselfeld Danmarks smukkeste herregård?
Gisselfeld er med i feltet til at blive Danmarks smukkeste herregård

Danmarks smukkeste herregård skal findes.

I Danmark er der ca. 770 herregårde fordelt over hele landet. 300 af dem er fredede, hvilket vidner om deres kulturhistoriske og arkitektoniske betydning som nationale klenodier.

Organisationen Historiske Huse vil nu sætte denne fælles kulturskat under lup - og det sker gennem kåringen af Danmarks Smukkeste Herregård.

17 kandidater fra hele landet er nomineret i konkurrencen, der løber fra den 22. oktober - 2. november. Alle kan stemme på deres favoritherregård på www.historiskehuse.dk, hvor man også kan se en film med hver af de 17 kandidater. Vinderen offentliggøres mandag den 5. november kl. 9 på www.historiskehuse.dk

De 17 nominerede herregårde er alle fredede og repræsenterer cremen af vores fælles kulturarv. Der er ikke blot tale om steder med enestående hovedbygninger, men også områder med voldgrave, parker og historiske driftsbygninger, der gør dem til uundværlige kulturmiljøer. De fleste af disse steder er i dag helt eller delvist åbne for offentligheden og bruges til konferencer, bryllupper, teater, koncerter og meget andet. Det er blandt andet fordi de store udgifter til vedligehold af bygninger kræver flere indtægter end det, der eksempelvis kan skaffes fra land- og skovbrug.

Herregården styrker lokal identitet og stolthed
Herregårdsmiljøerne er gennem århundreder blevet vedligeholdt af ejerne og har i dag betydning for både turisme, erhvervsliv, lokal identitet og stolthed. Med moderne landbrugsdrift kan mange af driftsbygningerne ikke længere bruges optimalt, men de tomme bygninger har potentialerne til at fungere som lokale dynamoer, blandt andet i kraft af deres naturskønne omgivelser, men også fordi de fortæller et vigtigt stykke Danmarkshistorie om dengang, hvor adelen havde magt og privilegier, og samtidig fungerede som nationens indgang til resten af Europa.

- I dag er virkeligheden en anden på herregårdene. Ofte bor ejerne ikke i hovedbygningen, eller kun i en mindre del af den. Og det kræver en stor indsats at finde midler til de mange fredede bygninger, som kun i meget begrænset omfang kan tilpasses moderne behov. Både de direkte støttemidler fra staten og værdien af skattefradraget er voldsomt reduceret gennem de sidste 30 år, og udviklingen i de krav, der stilles til de private ejere når de istandsætter deres fredede bygninger, er proportionel med udviklingen i den økonomiske kompensation, forklarer Birthe Iuel, Præsident i organisationen Historiske Huse og fortsætter:

- Vi håber derfor, at kampagnen vil skærpe opmærksomheden - også fra politisk side på, hvordan herregårdsejerne får nogle bedre vilkår til at passe på disse enestående steder, der er en del af vores fælles kulturarv. Samtidig håber vi også, at herregårdsejerne vil fortsætte den gode udvikling, hvor flere og flere mennesker får mulighed for at opleve denne form for kulturarv i øjenhøjde.

Fire eksperter havde til opgave at udvælge de endelige kandidater, der kom igennem nåleøjet til den endelige konkurrence, og de 17 nominerede herregårde kan ses på www.historiskehuse.dk - hvor du også kan afgive din stemme.

© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Diplomstævne i Haslev Amatør Bokseklub
- Tog kører 120 km/t forbi Haslev Station - så pas ekstra på
- Tre guld, tre sølv og to DM-bronzemedaljer til Haslev
- Sjællandsmesterskab til Haslev Kegleklub
- Hunden Audi fra Haslev kommer på frimærker
- Super-søndag i Haslevhallen
- Det største fund af en mosasauer i Danmark
- Bent Schmidt udstiller på plejehjemmet på Thyco Brahes Vej
- Guld, guld, sølv og bronze-medaljer ved Special Olympics
- Danskerne og religion - i Hylleholt Kirke
- Præst i verdens største pastorat
- Arne Skovbæk er død
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst