En landsoldats breve - ny bog af Erik Rønholt

Mandag 22. oktober 2018 kl. 09:30

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

En landsoldats breve  - ny bog af Erik Rønholt
Erik Rønholt har netop udgivet „1864 - en landsoldats breve”

Vester Egede: Erik Rønholt er nok kommunens mest produktive forfatter, og de fleste kender ham nok fra de mange hobbybøger han har udgivet, men han har også skrevet rejsebøger om Frankrig - og nu har han netop udgivet „1864 - En landsoldats breve”.

Landsoldaten, som kæmpede for Danmark i krigen i 1864, og blev alvorligt såret, er Jens Jacobsen - og det er Eriks oldefar. Han blev født i 1831 i Alken nær Skanderborg og døde i 1907, 76 år gammel.

Det var ved det afgørende slag ved Dybbøl den 18. april, han blev såret og kom til København, hvor han tilbragte fire måneder på et lazaret.

- Det er af denne grund, at der findes disse breve, for normalt skrev fattige folk ikke breve til familien, men når man var så langt væk, og lå i en sygeseng, var det den eneste mulighed for kontakt med familien.

- De fleste breve er naturligt nok til hans kone, men der er også korrespondance til og fra andre i familien og flere af hans krigskammerater, fortæller Erik Rønholt.
Forfatteren kom i besiddelse af 34 breve, som alle var skrevet i gotisk skrift, hvorfor han måtte have hjælp fra Karin Heise til at „oversætte” dem, men bortset fra at de altså er oversat til nutidig skrift, så gengives de nøjagtigt som de blev skrevet.

Nogle steder er der stavefejl og manglende tegnsætning, og nogle steder har det nærmest været umuligt at læse hvad der stod, fordi de har været foldet sammen rigtig mange gange.

Bogen giver et helt specielt indblik i en landsoldats dagligdag, krigshandlingerne fra såvel Fredericia som Dybbøl, men også et unikt indblik i livet hos den fattige landbefolkning.


Min stedse gode pige
Det allerførste brev i bogen er fra 1861, og før Jens Jacobsen blev gift med Ane Marie Nielsen - og i dette brev var han bekymret for om hun nu også holdt af ham. Han indleder brevet således:

„Min stedse gode pige! Da jeg sidst forlod dig var det rigtignok ikke med så glad et Hjerte som naar jeg har besøgt dig andre Gange, Thi naar jeg har været hos dig før har jeg funden Roelighed og har været dodt fornøietm til jeg atter har gjenseet Dig, men denne gang er det ikke saadan, da du forekom mig med en saa forunderlig Modtagelse omtrent ligesom du havde isinde at vilde forlade mig”.

Men heldigvis endte det med at Ane Marie og Jens blev gift.

I forbindelse med gennemlæsningen af de mange breve fornemmer Erik Rønholt at i hvert fald Ane har fået hjælp til at skrive brevene til sin mand, og det var da heller ikke usandsynligt, at hun slet ikke kunne skrive eller læse. Det var der mange fattige der ikke kunne den gang.

Inden krigen var Jens Jacobsen en stærk møllersvend, som havde det fint med det hårdt arbejde, men efter krigen kunne han ikke længere bestride arbejdet som møllersvend. Han havde det hårdt både fysisk og psykisk.

- Han fik nok det man i dag vil betegne som posttraumatisk stresslidelse, og i breve fra lazarettet, beskriver han da også om at han kan fare op om natten og være helt ude af den, fordi han troede at preuserne angreb.

Han tilbragte sine sidste år i yderste fattigdom. Han havde en lille håndkværn hvor han malede boghvede og et lille job som bydemand - altså en person der gik rundt og inviterede folk til begravelse, barnedåb, bryllup osv. Bydemand blev senere til bedemand.

„1864 - en landsoldats brevet” er udgivet på Erik Rønholts eget forlag Cornelia, og bogen kan købes hos boghandleren.

Tekst og foto: Torkild Svane Kraft

© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- 4’eren i Freerslev med rammende toner og billeder
- Ildsjæle - i Red Barnet Faxe
- Forårsudstilling hos Blomstermaleren
- Verdens Gang - i en god sags tjeneste
- Nu varer det ikke længe før Torvedagene starter
- Nu kører polermestrene også her i området
- Kæmpe jubilæumsshow i Faxe Musikkolen
- Kæmpe loppemarked i Rønnede nu på søndag
- Ib Elberg: 30 år med Din Tøjmand i Faxe
- Kæmpe lastbiltræf i Dalby - i miniformat
- Løbeklubben Sibirien samler skrald - vil du hjælpe?
- Haslev TT har opvisning
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst