Åbent brev til byrådet - Skoleparken - om igen!

Mandag 1. oktober 2018 kl. 08:54

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Åbent brev til byrådet - Skoleparken - om igen!
Indlæg af:
William Markussen, Erling Hugger Jacobsen, Jørgen Hansen

Men hvad er så opgaven?
”Sagen sendes tilbage til administrationen med anmodning om at udarbejde et udkast til et helhedsorienteret kommuneplantillæg for området.”

Sådan står der i referat fra mødet i Plan & Kulturudvalget fra mødet d. 25. september 2018. Det drejer sig om forslag til byplantillæg og lokalplanforslag for Haandværkerhøjskolen i Haslev. To forslag, som samlede 798 protestunderskrifter fra Haslevborgere. Der indkom 15 høringssvar fra naboer, enkeltpersoner og fra naboinstitutionerne Midtsjællands Gymnasium og Emmaus Galleri og Kursuscenter. Alle protestunderskrifter og høringssvar gik – med forskellig argumentation - imod de fremlagte planer om 130 boliger i Haandværkerhøjskolens hovedbygning og park.

Ja, godt at politikerne har lyttet til borgerne i denne sag, og nu har sendt den tilbage til administrationen med beskeden – om igen -! Lokalplanforslaget er væk! Nu handler det om et helhedsorienteret tillæg til kommuneplanen.

Men hvad er så opgaven? Hvad er det kommunens embedsmænd skal udtænke? Denne gang er det jo ikke EUC-Sjælland, der har defineret opgaven.

Bliver det nu alle de berørte parter, som i fællesskab skal definere opgaven med ”et helhedsorienteret kommuneplantillæg”? Er det mere af samme slags, som EUC-Sjælland har ønsket, nemlig at åbne for boligbyggeri i skoleparken, så der kan komme boliger også ved gymnasiet og ved Emmaus? Vi synes det er en helt forkert vej at gå.

Helt grundlæggende opfordrer vi byrådet til at definere hvilken udvikling man ønsker. Er opgaven at udvikle Haslev mere i retning af ”soveby” med boliger, som enten risikerer at blive så dyre, at de ikke kan sælges, eller mere sandsynligt, så billige at de vil koste kommunekassen rigtig mange penge. Det vil i værste fald være med til at cementere en meget uheldig udvikling af Haslev.

Vi vil, ligesom de 798 borgere, som har skrevet under i protest mod byplantillægget, opfordre til at fastholde området til uddannelse m.v. og gerne til virksomheder som kan medvirke til udvikling af fremadrettede aktiviteter på stedet, og ikke mindst til skabelse af arbejdspladser. Se bare på Emmaus, som er et stort lyspunkt og mødested i byen. Og se på gymnasiet, som ud over at drive undervisning også er et samlingssted lige fra folkeuniversitetet til stafet for livet.
EUC-Sjælland - som har fået Haandværkerhøjskolen i deres varetægt - er sat i verden for at drive erhvervsuddannelse, og ikke for at spekulere i boliger. Hvis de - hvad meget tyder på - ikke vil, eller ikke magter at drive uddannelse i Skolegade, så er der måske andre der kan og vil.

Det er på høje tid, at der kommer en debat om dette i stedet for paragraffer og fagtekniske diskussioner om planændringer for boligers antal og højde. Det er virkelig deprimerende læsning at gennemgå ”Hvidbogen” med de 15 høringssvar.

I realiteten er alle 15 høringssvar blevet fejet af bordet af kommunens forvaltning med bemærkningen: ” Høringssvaret giver ikke anledning til ændringer i forslag til lokalplan og forslag til kommuneplantillæg forud for endelig vedtagelse.” Og ”Underskriftindsamlingen relaterer ikke direkte til lokalplanens indhold og giver derfor ikke anledning til ændringer i lokalplanen.”

Nej det tror da p….., når man i forvaltningen alene har set på høringssvarene ud fra en snæver synsvinkel om boliger, og i realiteten slet ikke lyttet til protesterne. Man kunne måske kalde forvaltningens svar for ”cirkulær tænkning” hvor argumentation og svar går i ring. Man foreslår en ændring af kommuneplanen, som tillader boliger. Derefter svarer man på alle indsigelser mod boliger, at det er irrelevant at ville bevare skoleparken og bygningerne til uddannelsesformål, da der jo er lagt op til boliger. Det virker faktisk ret arrogant at svare på den måde.

Derfor kære byråd. Hvilken opgave har forvaltningen nu fået? Hvis det stadig handler om boliger, så er det en helt afgørende ændring af kommuneplanen. En ændring, som ikke kan rummes i et tillæg til den eksisterende kommuneplan.
Derfor bør opgaven løftes til et højere politisk plan, og defineres klart, så man ikke bare gentager processen i lidt større skala. Kære byråd, I skal jo alligevel tænke de store tanker om kommuneplanstrategi i henhold til Planlovens §23a, og så åbnes der alle muligheder for at tænke nyt. Det fremgår klart af Planloven, at ”kommunalbestyrelsen skal inden udgangen af den første halvdel af den kommunale valgperiode offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen”.

Vi skal så stærkt som muligt opfordre vores politikere og byråd til at løfte visionerne fra at tænke boligbyggeri til at tænke uddannelse. Der kunne måske oprettes en efterskole for ”kloge hænder” og ”praktiske hjerner”. Eller der kunne tænkes erhvervsuddannelse med en anden udbyder.

Denne gang er det ikke EUC-Sjælland, der skal sætte dagsordenen. Denne gang er det byrådet.


© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Alt er muligt..
- Fødselsdag og jubilæum hos Botex
- Kalkrunden fik sit navn
- Brasiliansk folkedans i Gryden
- Børnekræmmermarked i Faxe
- En tak fra Karise
- Dannebrog faldt med regnen
- Første student fra VUC
- Hvem skal have Faxe City Pris?
- Farvel og goddag i SuperBrugsen Faxe Ladeplads
- Talentshowet aflyses - men det bliver alligevel sjovt i Faxe
- Her fejres der Sankthans
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst