30 millioner skal der spares i 2019 - og alligevel ikke...

Fredag 24. august 2018 kl. 08:36

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

30 millioner skal der spares i 2019 - og alligevel ikke...
Faxe Kommune: Torsdag var et af punkterne på byrådets dagsorden 1. behandling af budgettet for 2019 til 2022.

Årene 2020 til 2022 er det man kalder overslagsårene, og dem skal man ikke bruge for meget tid på, hvis man vil se på kommunens økonomi, for de tal der kommer frem, vil med garanti se helt anderledes ud, når man når frem til disse år.

Det er 2019 man skal kigge nærmere på, og her viser budgetforslaget at der skal spares godt 30 millioner kroner. Det lyder voldsomt, men er knapt så slemt som det umiddelbart ser ud, for medregnet i de 30 millioner er penge som behændigt flyttes fra drift til anlæg.

Når man driver er „forretning” med en omsætning på næsten 2,3 milliarder kroner, vil der være poster som man kan vurdere til både at være drift og anlæg - og kan kommunen flytte penge fra drift til anlæg, får man flere penge at gøre godt med til kommunens kerneområder, som f.eks. skoler og ældrepleje.

I forslaget til budget 2019 vil man således flytte asfaltkontrakten fra drift til anlæg. Det kan man gøre fordi det ikke er helt ved siden af, at betragte nyt asfalt som anlægsopgaver. Derved fjerner man 11,5 millioner kroner fra driftskontoen.
Samme øvelse gør man på en post omhandlende „anlægsopgaver til fritidsbrugere”. Herved flyttes 2,1 millioner fra drift til anlæg.

Så bare ved disse to tiltag er de reelle besparelser reduceret til godt 16 millioner - men alligevel en pæn sjat penge der skal spares...

Og hvor skal der så spares?
I budgetforslaget er der mange spareforslag. Dem kan man finde på kommunens hjemmeside, men her kan vi nævne opsigelsen af to aftaler med Business Faxe som give en besparelse på 2 millioner.

På tjenestemandspensioner sparer man en halv million kr. Ikke fordi man vil beskære tjenestemændenes pension, men fordi der ganske enkelt er færre tjenestemænd, og derfor naturligvis også mindre udgifter til pensioner til dem.
På ældreområdet lægges der op til en besparelse på Rehabiliteringscenteret på Grøndalsvej i Haslev. En halv million skal der spares.

Flere børn pr. pædagog opereres der også med, og det vil give en besparelse på 3,3 millioner kroner - en post der med garanti, vil medføre protester fra såvel forældre som BUPL.

En lukning af gæsteplejen giver en besparelse på en halv million, mens der også foreslås besparelser på lærernes arbejdstid, færre pædagogiske tilsyn i dagplejen, lukning af SFO 3, og nedlæggelse af naturvejlederfunktionen.

Servicerammen
Budgetforslaget opererer med et overskud på næsten 8 millioner kroner. Hvorfor så ikke bruge dem på at undgå nogle besparelser, vil være et naturligt spørgsmål.
Men sådan hænger det ikke sammen, for regeringen har udstukket en „Serviceramme” som hver enkelt kommune skal holdes sig inden for.

Med andre ord lyder beskeden: „Her er de penge I har at gøre godt med” og det betyder, at skal man øge udgifterne ét sted så skal man spare et andet sted - og overskrider en kommune servicerammen, så straffes både den enkelte kommune og alle andre kommuner økonomisk.

Hvordan påvirker du budgettet?
Hvis man som borger er utilfreds med budgetforslaget, eller har gode ideer til hvordan man kan gøre det bedre, er der flere muligheder at komme til orde på.

Torsdag den 30. august klokken 19 til 21 indbyder byrådet til borgermøde om budgettet. Det foregår i byrådssalen. Her kan alle møde op og give sin mening tilkende.

Man kan også skrive et læserbrev og sende det til Haslev-Faxe Posten - og endelig kan man ringe til, eller sende en mail, til et byrådsmedlem. De er faktisk altid lydhøre, hvis borgere henvender sig - men om de så følger borgerens ønsker eller forslag, er noget helt andet...

Af Torkild Svane kraft


© Copyright 2019 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Alle kan være med til håndboldfitness
- Klima - fortrænge, skræmme, krise eller...
- Ellers var vi aldrig kommet til dyrlæge...
- Freerslev kirke tæller ned til foråret
- Faxe Cykelmotion: kom og hør om god stil på landevejen
- Fastelavn i Bråby Kirke
- Gud hvor det swinger - i Terslev Kirke
- Knud Erik Hansen formand for Permatopias Venner
- Sidste chance hvis du vil være domsmand
- Torskegilde - på den gode måde
- Vellykket støttekoncert med Lasse & Mathilde
- Danish Agro omsatte for 33 milliarder i 2018
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst