Verdens Gang - er denne gang Feriens Gang...

Mandag 6. august 2018 kl. 13:11

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang - er denne gang Feriens Gang...
Verdens Gang - er denne gang Feriens Gang...
Aksel Wolter
Verdens Gang leveres af Aksel Wolter

Foran feriehuset på terrassen står en bænk, som jeg er ved at renovere. Bedstefar, som var en tusindkunstner i at arbejde med metal, har lavet den omkring slutningen af 1800 eller begyndelsen af 1900 tallet.

Den har et skelet af fladjern med krummelurer inspireret af de havemøbler, man kan bruge i Jardins de Luxembourg i Paris. Den kendte franske digter, Baudelaire, gik rundt dér som barn. (9. april 1821 - 31. august 1867):

Baudelaire er den digter, der har opfundet begrebet modernitet. Hos ham er det et træk hos kunstneren, at han kan beskrive forfaldet og derigennem se en form for skønhed. Alle forfattere i den modernistiske retning har måttet forholde sig til Baudelaire:

Berus Jer!
 „Det er Beruselsens Time! For ikke at blive Tidens mishandlede Trælle, 
 saa berus jer; berus jer uafladeligt! I vin, i Poesi, i Dyd - som I vil.”

Fra Baudelaires Parisisk Spleen.

Bænkens skelet er beklædt med lameller af egetræ. Engang har den været malet grøn, senere lyseblå og nu bliver den hvid, fordi farven skal passe til havebordet fra Ikea, som står foran, og med garanti ikke opnår samme alder som bænken.
Mens jeg skraber, vasker og maler, falder jeg hen i tanker. Hvor mange rumper har denne bænk mon lagt lameller til? Jeg har løseligt talt det op til 5 generationer, og der er intet til hinder for, at den kan fortsætte nymalet. Tunge mætte rumper efter dejlige måltider, har hvilet dér.

Rumper på Ludomaner, skakspillere, backgammon, Stratego spillere, og ikke mindst passionerede kortspillere har bænken måtte rumme, nogle gange den halve nat!!

Aldrig har den klaget. Trofast har den stået og ventet udendørs i sol og regn, nogle gange lidt sne, i mere end 100 år og har overlevet to verdenskrige!!

I huset, hvis terrasse bænken står på, boede der engang to familier. Én i stueetagen og én på første sal. Familien på første sal, som jo var ganske tæt på bænken, kom mærkeligt nok aldrig til at sidde på den!

På terrassen gik en usynlig streg, som delte den i to. Bænken tilhørte beboerne i stueetagen. Om eftermiddagen sad konerne fra de to familier og strikkede på terrassen. Den ene på sin bænk, den anden på en stol, på hver sin side af den usynlige streg, som aldrig blev overskredet. De snakkede sammen om stort og småt, og måske lidt om livet...

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Byttedagen er aflyst
- 60-årig fik bilen beslaglagt
- DM-sølv til Haslev-bowler
- Masser af børn deltog i Minimaraton i Faxe
- Der lukkes for vandet i Terslev
- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst