Ny havn i Faxe Ladeplads tager form

Tirsdag 24. juli 2018 kl. 08:54

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ny havn i Faxe Ladeplads tager form
Bjarne Olsen ved Kasjotten og med havnen bag sig

Ny havn i Faxe Ladeplads tager form
Bjarne Olsen ved Faxe Kalks administrationsbygning på Hovedgaden. Bygningen var oprindeligt Grevens sommerbolig - altså greven på Bregentved
Faxe Ladeplads: Byen har en lystbådehavn, en fiskerihavn og en industrihavn - og nu også en havn i Minibyen.

Bassinet til den nye havn er nu støbt i armeret beton, og med den regn der kom midt på ugen, kan man konstatere at den også er tæt.

Selve havnebassinet er omkring 200 kvadratmeter stort, og inden længe går man i gang med at bygge molen. Et par huse der stod ved havnen i 1910 er allerede bygget og opstillet ved havnen - blandt andet Kasjotten.

Og det var en rigtig kasjot, fortæller Bjarne Olsen, der er næstformand i Faxe Ladeplads Miniby og Park. Hvis en sømand fik lidt for meget indenbords, og ikke opførte sig ordentligt på Sømandshjemmet, så kom han i kasjotten til branderten var forduftet...

Havnen i Minibyen har været længe under vejs. I 2012 fik Minibyen lov til at udvide grunden med 600 kvadratmeter. Træer og buske blev fældet og der blev sat hegn op, men siden har der bare været græs på området.

En af årsagerne til at det har taget så lang tid er blandt andet pengemangel. Det er dyrt at skulle opføre havnen, men nu har man modtaget 30.000 kr. fra Nordea­Fonden. Det rækker dog ikke til alt hvad der skal bygges, så hvis nogen andre skulle have lyst til at sponsere havnen, så er man velkommen til at henvende sig.

Det er nogle meget markante bygninger man skal til at tage fat på. Ikke mindst Kofoeds Skibsværft, der i øvrigt var Danmarks første overdækkede skibsværft. Det lå på havnen fra 1870 til 1922, hvor nøglen måtte drejes om. Sejlskibenes tid var forbi.

En anden meget markant bygning bliver teglovnen der får en diameter på ikke mindre end 450 centimeter - Minibyen er i størrelsesforholdet 1:10.

Kofoeds Skibsværft kommer til at fylde 500x200x200 centimeter. De meget udførlige tegninger til dette imponerende værk er lavet af Bjarne Olsen - og når man ser de mange detaljer, kan man hurtigt regne ud, at han har brugt rigtig mange timer på dette projekt.

Hvornår havnen står færdig er det man vil kalde et godt spørgsmål. Der er mange fkatorer det skal gå op i en højere enhed, nemlig antallet af „håndværkere” - altså de frivillige i Minibyen - og ikke mindst pengene, der jo altid spiller en stor rolle.

Samtidig skal alt det andet jo også passes, så som græsslåning, beskæring af buske, pasning af billethuset og ikke mindst løbende vedligeholdelse af de mange huse i Minibyen.

Foruden at se de mange flotte huse, kan man bl.a. spille mini­golf i parken, eller bare sidde og spise sin medbragte mad i Faxe Ladeplads Miniby og Park, der har åbent kl. 11 til 18 hver dag i sommerperioden.

Se mere på: www.miniby.dk

Tekst og foto: Torkild Svane Kraft


Inde i værkstedet er Ole Nordlund (tv) og Erik Bisp i gang med at give Magasin, der lå på Hovedgaden 25, nyt tag og nye vinduer

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Byttedagen er aflyst
- 60-årig fik bilen beslaglagt
- DM-sølv til Haslev-bowler
- Masser af børn deltog i Minimaraton i Faxe
- Der lukkes for vandet i Terslev
- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst