Kun én svømmehal i Faxe kommune?

Fredag 6. juli 2018 kl. 11:33

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Kun én svømmehal i Faxe kommune?
Indsendt af: Jørgen Ivar Pedersen, Svømmeleder i Roklubben Viking
med opbakning fra Susanne Jershøj – skoleleder LOF samt cheftræner i Faxe Svømmeklub


Jeg var ved at få kaffen galt i halsen, da jeg læste referat fra Plan & Kulturudvalgets møde den 26/6. Var det en forsinket aprilsnar eller var der nogen, der havde fået solstik i det dejlige danske sommervejr. Men det er åbenbart rigtigt: Der arbejdes videre med et forslag om, at Faxe Kommune kun har et svømmehalstilbud – Haslev svømmehal. Vedtages forslaget opsiges driftsaftalen med Faxe svømmehal pr. 31/12 2019.
Det vil få katastrofale konsekvenser for de svømmeklubber, der tilbyder svømmeundervisning i Faxe svømmehal. Hvor skal de mere end 700 medlemmer i Faxe svømmeklub, Rønnede IF og Roklubben Viking nu få de nødvendige færdigheder, så de trygt kan benytte de dejlige strande i den østlige del af kommunen? Deruudover rammer forslaget også Faxe dykkerklub, LOF m.fl.

Svømmehallen i Faxe blev indviet i 1978, fordi nogle ildsjæle satte en indsamling i gang, så svømmehallen kunne bygges.
Fakse kommune var også glade for at svømmehallen nu var en realitet. Til morgensvømningen kunne man støde ind i Jens Berendt (borgmesteren) og andre ansatte i kommunen, der fik lidt motion, inden dagens arbejde begyndte på Rådhuset.
Roklubben Viking var også glad for svømmehallen. Nu var man fri for at tage til Stevns svømmehal for at vedligeholde de nødvendig svømmefærdigheder, så man trygt kunne sætte bådene i vandet. Viking lavede en svømmeafdeling, der også tilbød undervisning til børn i alle aldre. Sammen med svømmehallen kan der fejres 40 års jubilæum i år. Men det slutter måske om et års tid!!

Jeg blev ansat som lærer på Fakse gamle skole i 1978. På skolen var man også glade for den nye svømmehal. Nu skulle man ikke ”nøjes” med et tilbud om svømmeundervisning ved stranden i Faxe Ladeplads i sommerferien. Det første år havde vi rigtigt mange elever til svømmeundervisning og det fortsatte i årene fremefter. Også Karise og Hylleholt skole var med. Så nu ville alle elever efter 5. skoleår være i stand til at svømme og klare sig uden at drukne. Rønnede kommune lejede også timer i Faxe svømmehal, så Møllevangsskolen kunne lave svømmeundervisning. Alle 4 skoler benytter stadig Faxe svømmehal. Men vedtages forslaget, vil det også være slut for skolerne.

Godt nok nævnes der i forslaget, ”at foreningerne og skolerne bliver nød til at finde svømmehalskapacitet andet steds”. Men forestiller Faxe kommune sig, at Haslev svømmehal har kapacitet til disse aktiviteter? Eller skal man ud i en anden kommune – Præstø eller Stevns – og betale disse kommuner for at benytte deres svømmehaller? Det er vel at gå over åen efter vand!
Hvor meget sparer Faxe kommune, når man skal lægge pengene i andre kommuner?
Det er vel også spørgsmålet, om forældrene i f. eks. Faxe Ladeplads vil være villige til at køre til Haslev eller Præstø for at modtage svømmeundervisning.

For Faxe svømmehal kan det også få katastrofale konsekvenser. Uden foreninger og skoler vil det reducere grundlaget for at drive svømmehallen. Det vil betyde afskedigelse af personale og dermed vil Faxe kommune også få mindre skatteindtægter.
I øvrigt blev der i 2016 brugt et større millionbeløb på at renovere Faxesvømmehal, så den kunne leve op til nye, skærpede miljøkrav.

Det er grotesk, at det skal gå ud over den del af Faxe kommune, der er tættest på de dejlige strande ved Vemmetofte, Faxe Ladeplads og Feddet. Tænk også lidt i sikkerheden ved disse strande!
Så alt i alt synes jeg, at det er en dårlig forretning.
Så kære politikere. Drop dog det forslag!!


© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Lad os nyde og benytte os af, at begge svømmehaller fortsætter. Tusind tak for det. sikke en lettelse. De er også begge fuldt bookede med alverdens gode vand-muligheder. Nogle bruger vand som træning og genoptræning på en måde, som ikke er mulig på land. Det vand er så vigtigt. Lad os håbe, de finder ud af at få ordnet bruserne i Haslev svømmehal, som ikke har virket ordentligt hos damerne i over et år. Pt er det super skønt at svømme i det fri og der er kommet badebro til Faxe Ladeplads ved Flagstangen (for enden af Øster Søvej) :-) God sommer til alle. Hilsen en svømmelærer, vandgymnastikinstruktør og livredder
Kamma Gundgaard Schou, 09-07-2018 12:18:40

Muligt at nogle mener at alt skal samles i Haslev - men gør det noget. Bevæg dig gennem Faxe og Haslev by en aften-lørdag eller søndag og der er dødt overalt.
En tur gennem Faxe Ladeplads aften- lørdag-søndag her er mere liv end i de to andre byer tilsammen.
L. Hansen, 08-07-2018 21:40:04

Svømmehallen lukker ikke, vi må nok finde noget andet at blive forarget over. At det skulle være kutyme i dansk ortografi at skrive ellers ligestillede substantiver i alfabetisk rækkefølge er ikke korrekt. For det første hører stavningen af proprier ikke under dansk retstavning - se evt. Retskrivningsreglernes § 61 - for det andet er der intet der dikterer rækkefølgen ... søn‑ og helligdage - øre‑, næse‑ og halssygdomme - im‑ og eksport mv. mv. ... for slet ikke at nævne at Haslev-Faxe Posten jo altså som en del af Mediaforlaget Vordingborg ApS/Sjællandske Medier A/S er en privat virksomhed der kalder deres produkter lige hvad de lyster.

Folk fra Faxe bitcher når der prioriteres i Haslev, folk fra Haslev bitcher når der prioriteres i Ladepladsen, folk fra ... you get the point ... folk bitcher, uanset hvad man gør.
Søren Olin, 06-07-2018 17:15:20

Forslaget var en del af det administrative forslagskatalog til 1. budgettemadag, men eftersom der var INGEN partier i byrådet der fandt det var en god idé, så har forslaget ikke gang på jorden.
Vi er alle klar over, at der blev brugt et større millionbeløb i 2016 på Faxe Svømmehal, så den forhåbentlig har mange leveår endnu.
Borgmester Ole Vive, 06-07-2018 12:56:42

Så skete det igen ! Hele Faxe kommune skal åbenbart samles i Haslev. Var det prisen for at kommunen kom til at hedde Faxe og ikke Haslev kommune ? Selv lokalavisen er flyttet til Haslev og selv om det er naturligt i dansk retskrivning, at skrive det navn først, hvor forbogstavet kommer først i alfabetet, er dette også sløjfet, så den kom til at hedde Haslev-Faxe posten. Både Faxe, Faxe Ladeplads og Karise føler sig ret uønskede.
Bente Pedersen, 06-07-2018 11:39:19


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
- Nu er Tobias godt kørende
- Åbent hus i Landbomuseet på Folehavegaard
- Skal du på efterskole - se hvordan det er på søndag
- DM Sølv til Kongsted-skytter
- Demente fyldte dansegulvet
- Nye borgere på bustur i kommunen
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst