Innovationsministeren på besøg

Tirsdag 26. juni 2018 kl. 10:49

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Innovationsministeren på besøg
Faxe kommune havde mandag den 25. juni besøg af Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V). Her hørte hun om kommunens ejendomsstrategi, som har været en succes, effektivisering af den offentlige organisation og robotteknologi.

Borgmester Ole Vive (V) var mandag eftermiddag vært for et møde med minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V).

Faxe kommunes ejendomsstrategi var specielt interessant for Sophie Løhde, og hun fortalte at Faxe kommune er langt fremme på området, og at det derfor har været interessant at høre hvordan kommunen har gjort det her.

- Jeg har lært mange ting, der har været mange spændende emner. Vi har hørt om erfaringerne i forhold til kommunens ejendomsstrategi med at optimere lokaleanvendelser for dermed jo at frigive tomme kontorarealer i stedet for at bruge penge på kommunens kærnevelfærd. Vi har diskuteret ledelse, det var spændende at høre hvordan I arbejder med at effektivisere det administrative lag i
kommunen .

I Faxe kommune er det med en investering på 50 millioner kroner lykkedes at opnå en årlig besparelse på 38 millioner kroner gennem ejendomsstrategien. Det har nedbragt antallet af kvadratmeter i de kommunale bygninger markant.

- Faxe er en af de kommuner, der er rigtig langt fremme og inspirerer andre kommuner til at optimere kvadratmeterne, så pengene i stedet kan bruges på kernevelfærd, siger Sophie Løhde.

- Er det noget, der kan bruges på Christiansborg?

- Ja, jeg har for få dage siden offentliggjort, at vi nu går i gang med en stor københavnerøvelse, hvor vi i staten reducerer vores uudnyttede kontorarealer, efter de to historisk store udflytninger af statslige arbejdspladser. Vi får frigjort 150.000 kvadratmeter i København, og vi kommer til at spare 200 millioner kroner årligt ved opsigelse dyre private lejemål i det indre København, samtidig med at vi har et større fokus statens samlede kvadratmeterforbrug, svarer ministeren.

Kommmunaldirektør Thomas Eriksen fortæller, at noget af det, der især har virket i forhold til ejendomsstrategien, er at Faxe kommune samlede initiativet ét sted, nemlig i teknik og miljøafdelingen, som har ansvaret for alle bygninger i Faxe kommune. På den måde havde afdelingen det store overblik over både bygningsmasse og fremtidsplaner.

Sophie Løhde og borgmesteren talte også om den reduktion af ledelse og administration, der årligt har medført en besparelses på 15 millioner kroner i Faxe Kommune, som kan flyttes til andre områder.

- Det betyder, at vi nu har en gældsafvikling på 26 millioner, samtidig med at vi opretholder samme serviceniveau, men med flere ældre borgere. Der er hele tiden brug for flere varme hænder, for når vi kigger på 80plus segmentet, så står vi for foden af Alpe d’Huez. Der kommer flere af dem, så de vil udgøre en større del af den kommunale økonomi fremover, konstaterer Ole Vive.

Robotinnovation
Noget at det, der også skal bruges flere penge på, er prioritering af uddannelse.
Faxe Kommune har - uden nogen form for statslig støtte - investeret i et innovationsprojekt, der bringer robotteknologi ind på folkeskolerne.

- Vi tager de nye teknologier til os. Det er den vej, vi skal i skolen. Vi satser på uddannelse og med et gennemsnit på lige under 22 elever pr. klasse, så ligger vi samlet set pænt, med et spænd fra 14 til 28 elever. Vi har også målt på den tid lærerne underviser eleverne. Det gør de 45 procent af deres arbejdstid. Det er noget, vi kan ændre på ved at lette lærerne for administrative byrder, måske ved at ansætte sekretærer der kan hjælpe lærerne med at indberettet elev- og lærerplaner efter diktakt, siger borgmesteren.

- Sophies besøg her i Faxe Kommune giver os en mulighed for at tale direkte ind i regeringen omkring de ting, vi føler er store emner hos os. Vi er fx nødt til at stille støre krav til vores televirksomheder om bedre fiberkabler og mobilnet. Det er en forudsætning for os, at vi kan kommunikere med resten af verden, så vi kan følge med og skabe udvikling, siger Ole Vive.

Han fortæller, at dækningen i yderområderne af kommunen især er vigtigt, når man ønsker at bruge telemedicin. Hvis man bor langt ude på landet kan telemedicin være en stor fordel, men jo kun hvis der er dækning.

Telemedicin er digitalt understøttede sundhedsfaglige ydelser over afstand, hvor man fx kommunikerer med video, billeder, lyd, måleenheder og -resultater.


Tekst: Nikolaj Rasch Skou og Charlotte Thaysen, Foto: Charlotte Thaysen


© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
- Nu er Tobias godt kørende
- Åbent hus i Landbomuseet på Folehavegaard
- Skal du på efterskole - se hvordan det er på søndag
- DM Sølv til Kongsted-skytter
- Demente fyldte dansegulvet
- Nye borgere på bustur i kommunen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst