The good cops

Tirsdag 26. juni 2018 kl. 08:00

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

The good cops
Lars og Jesper er Faxe Kommunes nærbetjente. De tager sig af det »tryghedsskabende« arbejde i kommunens byer. Og så er de i øjenhøjde med de unge.


- Vi er jo »The good cops«, siger politiassistent Lars Jensen med et stort smil. En af hans kerneopgaver er, at sørge for at opretholde et tillidsforhold til de unge under 18 år i kommunen, og hjælpe dem tilbage på sporet, hvis de begynder på en kriminel løbebane.

Lars og kollegaen Jesper Niehues er Faxe Kommunes lokalpolitibetjente. De sidder fysisk i lokaler på Haslev Station, hvor der er åbent to gange om ugen.

Lars er Politiets SSP koordinator i Faxe Kommune. - Jeg er P’et, i SSP, griner han.
SSP betyder Skole, Socialforvaltning og Politi, og dette samarbejde skal hjælpe de unge, der er kommet lidt skævt ind i ungdommen, til en god vej i livet.

- Vi må ikke lave mange fejltrin, så mister vi tilliden i forhold til de unge. Derfor er det vigtigt, at vi holder, hvad vi lover, forklarer Lars med et smil. Den lille rynke i panden tyder på, at det ikke altid er en hel nem balance. For han repræsenterer jo også politiet, og skal slå ned på ulovligheder.

Første gang de unge laver »ballade« og bryder loven, kan de blive kaldt til en »bekymringssamtale«, hvor Lars taler med dem om konsekvenserne af deres handling. Her forsøger han sammen med den unge at finde frem til årsagerne til lovovertrædelsen. De taler om, hvad der vil ske i fremtiden, hvis den unge fortsætter i det skæve spor.

- Vi prøver at finde andre retninger. Hvor er ressourcerne, og hvad er de gode valg? siger Lars.

Ikke helt almindelig...
- Det bedste er, når skolen bruger mig. Her i Haslev skal de lige finde ud af mig, i Faxe kender de mig. Jeg er ikke helt almindelig, siger han med et finurligt smil.

- SSP viden må ikke bringes videre, det kan ind i mellem være lidt svært, men man må ikke ødelægge fortroligheden med de unge. Derfor er jeg nogle gange nødt til at bede de unge om at anmelde sager, så sagerne kommer videre. Hvis fx en ung pige er blevet forulempet vejleder jeg hende omkring anmeldelse af forholdet, så det ikke sker igen, hverken for hende selv eller andre.

Tryghedsskabende
Lars Jensen er 56 år og har siden kommunens lokalpoliti blev samlet på Haslev Station i 2014 siddet her. Han startede i Faxe i 2008, så han er efterhånden et kendt ansigt rundt omkring i kommunen.

Jesper Niehues er 39 år og har været nærbetjent i Haslev fra 2010-14, da politiet holdt til på Falckstationen. Jesper tager sig især af det borgernære generelt, dvs det tryghedsskabende. Han laver ofte opfølgning på anmeldelser, hvis folk har følt sig utrygge eller har været ude for noget alvorligt. Han kan også tage ud til folk, som har haft flere indbrud på kort tid, og tage en tryghedssnak om, hvordan de kan sikre sig.

- Vi har oprettet borgergrupper i Faxe kommune, i Terslev, Dalby, Faxe Ladeplads, Karise og Bråby/Skuderløse/Teestrup, hvor vi har udpeget tryghedsambassadører. Det kan være halinspektører, brugsuddelere, pedeller eller andre, som har fingeren på pulsen i nærområdet, og ved hvad der foregår, eller om der fx er generel utryghed i området.

Efterforskning af indbrud, vold osv sker fra politiet i Næstved.

- Tidligere var vi to betjente i Haslev, to i Faxe og en i Rønnede, så folk var vant til en hurtigere tilgang til deres lokale politi, der ofte rykkede hurtigere ud, når de ringede. Skolerne har også lige skullet finde kanterne i vores nye struktur, fortæller Jesper.

De to betjente gennemgår ofte døgnrapporten sammen, og følger derefter op på de ting, der er sket. Hvis folk fx har anmeldt utryghedsskabende adfærd på Torvet, melder de tilbage til folk og fortæller hvad der i virkeligheden er sket. Det har de gjort siden marts sidste år, og folk er glade for at få en tilbagemelding på en anmeldelse.

Længst med forebyggelse
Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, som Haslev hører under, er sammen med Nordjylland de politikredse, der er længst fremme med det forebyggende arbejde i forhold til kriminalitet.

- Vi tror på at det rykker, og vi gør det ens i hele politikredsen, fortæller Lars og Jesper og uddyber, at politidirektør Lene Frank virkelig tror på den forebyggende indsats og derfor giver de lokale betjente gode handlemuligheder. Til gengæld skal de dokumentere så meget som muligt, så man kan følge med i, hvordan den forebyggende indsats går.

Social pejling
Lars og Jesper tager hvert år rundt til kommunens 5. klasser og fortæller om bl.a. »Flertalsmisforståelser«, som betyder at unge ofte tror på nogle sociale overdrivelser.

Når man er ung vil man gerne være som de andre, og ofte hopper man med på en risikoadfærd, fordi man tror alle gør det. Fx tror mange unge, at der er mange flere der ryger, end der egentlig er. Det samme gælder i forhold til alkohol og den seksuelle debut.

- Vi prøver at skubbe risikoadfærd op i så høj en alder som muligt, så det er hjernen der styrer, smiler Lars.

Skoletrivsel er vigtig
De unges trivsel i skolen er vigtig.

- Hvis du er i mistrivsel er risikoen for, at du havner i kriminalitet større. Derfor er det hamrende vigtigt med skoletrivsel, udbryder Lars.

Kaldt til samtale
Som eksempel på en af de samtaler politiet har med unge, var der mellem jul og nytår en gruppe unge på biblioteket, som holdt en lille fest med flasker og tågehorn. Men det var ikke hensigtsmæssigt i forhold til de andre borgere, der bruger biblioteket.

- Vi kaldte dem herned, og viste dem overvågningskameraerne. Vi spurgte, hvad de selv tænkte om det, og de var hurtigt med på, at det skulle de ikke gøre igen.

- Vi kender dem jo, og kan møde dem i øjenhøjde uden at kaste bøder. Men hvis det gentager sig, så ved de godt at de får bøder, eller det der er værre.

- Vi synes, at vi har en effekt med det, og at vi lykkes med det, fortæller betjentene samstemmende.

Zoneforbud virker
I forhold til utrygheden i Haslev Bymidte, som i efteråret førte til et brutalt overfald på en mand i Jernbanegade en tidlig morgen, fortæller betjentene, at noget af det, der har virket mest i den sag er zoneforbuddene.

- De virker, fordi man tager hele deres sociale liv i bymidten fra dem. Og hvis der er nogen, der laver utryghedsskabende adfærd, fx en voldelig attitude, så får de zoneforbud. Det rykker, når vi får stillet nogen til regnskab for det, altså når nogen tør stå frem med hvad der er sket og får anmeldt sagen. Det virker med en tydelig straf, fortæller betjentene.

- Haslev er for lille en by til at man ikke opdager tingene her. Og med zoneforbuddene sender vi et signal om, at de skal opføre sig ordentligt, ellers er det dette her, der er trækket, fortæller Lars.

Betjentene fortæller også, at de er skarpe på fødekæden til bandemiljøet, og at de helst ser at bandemiljøet holdes ude af Haslev.

Det er vores arbejde
- Vi er jo the good guys. De fleste ved godt, at det er vores arbejde, og de ved godt, at hvis de får bøder, så har de selv været skyld i det.

- Vi er jo ikke dommere, så når vi har sendt tingenen videre, så kan vi møde de unge igen dagen efter med helt friske øjne.

- Vi vil helst den gode vej med gode intentioner. Men hvis den unge skifter spor og får en vis attitude overfor os, så skifter vi også attitude. Så er det jo ikke os, der har lavet signalskiftet. Vi kender dem og kender baggrundshistorierne. Vi ser dem i går, i dag og i morgen. Og på den facon kommer vi et spadestik dybere, end betjente udefra.

- Hvis det er mindre forseelser, anmelder vi ofte ikke de unge i starten, men appellerer til deres fornuft. De skal føle, at de får en chance, men vide, at vi ved, at de gør noget forkert.

- Og hvis de gør det igen, så har vi snakket om det, og så er det deres egen skyld, at de får en bøde.

Både Lars og kommunens øvrige SSP-folk var i øvrigt ved Haslev Festdage sidste weekend. Her gik de rundt og hjalp kommunens unge til at få nogle hyggelige dage.


© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
- Nu er Tobias godt kørende
- Åbent hus i Landbomuseet på Folehavegaard
- Skal du på efterskole - se hvordan det er på søndag
- DM Sølv til Kongsted-skytter
- Demente fyldte dansegulvet
- Nye borgere på bustur i kommunen
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst