Nu sker der noget med Gefionspladsen

Onsdag 30. maj 2018 kl. 11:34

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Nu sker der noget med Gefionspladsen
Faxe Ladeplads: Nu får Gefionpladsen nyt liv. Der bliver træer og planter, plads til hygge i små grupper og plads til større arrangementer. Arbejdet går i gang i løbet af sommeren.

Et enigt - og begejstret - udvalg for Plan & Kultur i Faxe Kommune gav tirsdag grønt lys til den foreslåede fornyelse og forskønnelse af Gefionpladsen i Faxe Ladeplads.

- Pladsen bliver et rigtig godt mødested. Der er tænkt på, at den er indbydende at opholde sig på for børn og voksne, og at den samtidig kan bruges til større forsamlinger ved diverse arrangementer i løbet af året, siger René Tuekær, formand for Plan & Kulturudvalget.

- Og så er den lokale kulturhistorie og geografi tænkt ind i projektet. Vi glæder os til at se det færdigt, tilføjer René Tuekær.

Og hvordan kommer Gefionpladsen så til at se ud?
Der vil være opholdspladser i læ og i sol, som samtidig er placeret, så man har et godt udsyn over området. Det eksisterende fliseareal bliver bevaret, og selve pladsen er udvidet med et grusareal, som kan inddrages, når der er brug for ekstra plads.

Der er taget højde for, at der kan stå en scenevogn i den ene ende, og derfor er enkelte af de eksisterende træer på pladsen fjernet.

Gefionpladsen får beplantning i flere højder. Både træer, buske og græsser, som er med til at bryde vinden og skabe en ny afgrænsning af rummet. En del af græsarealet bliver formet i små bakker, så terrænet er med til at skabe læ og variation.

Beplantningen er valgt ud fra, hvad der egner sig til forholdene, og hvad der i forvejen findes på egnen. Der vil være et islæt af planter, der typisk findes ved stranden, som reference til at vi befinder os i en kyst- og havneby.

Kulturhistorisk henvisning
Som reference til at Faxe Ladeplads er opstået som udskibningshavn for kalk, er der brugt forskellige former for kalkblokke på pladsen. Den hårde type af kalk, er anvendt til opholdspladser, hvor der monteres træsæder ovenpå kalkblokkene.

De mere bløde blokke, som indeholder store mængder af fossiler for eksempel i form af koraller, anvendes som „oplevelsessten“, hvor man har lov til at undersøge kalken og de fossiler som den indeholder. Disse sten vil langsomt blive nedbrudt i takt med, at der bliver taget et stykke eller to af dem, og man må derfor forvente at de skal udskiftes løbende.

De vil dog være en stor oplevelse for turister og en måde at fortælle den lokale historie på.

Der etableres også opholdspladser i form af mere traditionelle borde/bænkesæt. Derudover etableres der en vandpost og en manuel cykelpumpestation, hvor cykelturister kan gøre et servicestop.

Næste skridt i projektet er at udbyde anlægsopgaven, som forventes udført hen over sommeren.

Der vil allerede nu blive opstillet midlertidige opholdspladser, indtil det endelige byrumsinventar som for eksempel borde og bænke kan opstilles, så pladsen kan bruges til ophold. Der må forventes 6-8 ugers leveringstid på det endelige inventar.

Gefionpladsen forventes at stå helt færdig til efteråret, hvor de sidste planter og træer kan plantes.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
- Special Olympics håndboldstævne i Haslev
- Foredrag i Huset i Faxe Ladeplads
- Børnekoncert med Dissing & Las - gratis...
- Kør med veterantog til og fra Haslev på søndag
- KunstKaskade afholder sin første udstilling
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst