Verdens Gang: Lidt Royal har man da lov at være

Tirsdag 29. maj 2018 kl. 08:37

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Verdens Gang: Lidt Royal har man da lov at være
Verdens Gang: Lidt Royal har man da lov at være
Aksel Wolter
Verdens Gang leveres af
Aksel Wolter

I hele min ungdom var jeg ikke begejstret for hverken folkekirken eller kongehuset. Senere har jeg måttet sande en hvis sandhed i Lotte Heises bonmot: „Den, der ikke er rød i sin ungdom, har intet hjerte. Den, som er rød i sin alderdom har ingen hjerne!“.

Jeg blev en lille smule mere royalist efter kronprinsens Royal Run løb i forbindelse med hans 50 års fødselsdag. Her så vi for alvor en profil af en kommende folkelig konge, der endelig har fundet sit eget jeg, og tør stå ved det. Han prøver ikke at følge i sine forældres kunstneriske fodspor.

Prins Henrik blev først populær efter sin død. I live blev han af befolkningen betragtet som arrogant og hånet for sit „dårlige dansk“. Måske skulle danskerne tage deres egne vurderinger op om, hvor gode de er til fremmedsprog!

Kronprins Frederik og hans familie er allerede nu særdeles populære, fordi de har fået lært at optræde både som privatpersoner og som kongelige. Det har skabt respekt i befolkningen, at de ikke behøver at bruge tricks som „privat Lars og statsmand Lars“. Alene det taler imod at have en præsident i spidsen for Danmark.

Kronprinsen tager en gammel tradition op fra sin bedstefar kong Christian d. 10, som hver dag var på ridetur i Københavns gader. En københavner blev spurgt: „Hvem passer på ham? Og svarede: Det gør vi alle sammen!“

Har vi råd til et kongehus?

Statsydelsen til Dronningen er fastsat i lov nr. 491 af 7. juni 2001 om Dronning Margrethe den Andens civilliste (Civillisteloven). Statsydelsen reguleres to gange årligt i henhold til udviklingen i lønindekset for statsansatte.

Statsydelsen udgør pr. 1. april 2018 6.784.115 kr. pr. måned. Ydelsen er reguleret iht. indekset for 4. kvartal 2017.

Statsydelsen til Dronningen dækker Hofmarskallatets og Kabinetssekretariatets omkostninger til personale, drift, administration, ejendomme og tilskud til Ordenskapitlet samt Dronningens omkostninger af mere privat karakter. Alt i alt er statens udgifter til kongehuset på omkring 107 millioner årligt. Måske var privat sponsering en mulighed?

Hvad taler for en republik?

I Frankrig har Nationalforsamlingen blåstemplet en af tidligere præsident Hollandes første beslutninger, efter han kom til magten. Beslutningen indebar, at månedslønningerne for Hollande som præsident blev sat ned fra 140.000 kr til 110.000 kr pr måned. Altså ingen fyrstelig gage, men der medfølger en masse frynsegoder, der er svære at gøre op. Altså tilsyneladende en billig løsning.

Men det taler for kongehuset, at de royale danskere er kønnere end de franske præsidenter. Selv om Emmanuel Macron de første 3 måneder som præsident brugte 26.000 euro svarende til mere end 193.000 kr. på make-up!

Kongehuset er ikke en billig foranstaltning. Men ved at tiltrække turister til det lille „eventyrland“ og ved at deltage ved store erhvervsfremstød og andre officielle begivenheder, er de måske pengene værd. Måske skal vi slet ikke gøre det op i penge, men spørge os selv, om vi er stolte af vores kongehus.

70.575 deltagere i Royal Run løbet har i hvert fald svaret; ja!!

Kilde: Kongehuset’s Årsrapport 2017

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
- Special Olympics håndboldstævne i Haslev
- Foredrag i Huset i Faxe Ladeplads
- Børnekoncert med Dissing & Las - gratis...
- Kør med veterantog til og fra Haslev på søndag
- KunstKaskade afholder sin første udstilling
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst