- Jette gør Danmark til et dejligere sted at være

Torsdag 17. maj 2018 kl. 13:40

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

- Jette gør Danmark til et dejligere sted at være
- Jette gør Danmark til et dejligere sted at være
Med prisen fulgte tale, gave og blomster - leveret af Rene Tuekær og Benny Agergaard.
Ildsjælen Jette Schmidt, som igennem årene har hjulpet et stort antal flygtninge, er trods hendes snart 80 år stadig ikke færdig med at hjælpe. Nu har hun modtaget kommunens Kulturpris med begrundelsen »Ingen kan redde hele verden, men stort set alle kan gøre noget, hvis vi orker. Det er lige det Jette gør: Hun orker«.

- Jeg bliver 80 til november, og jeg bliver aldrig træt af at arbejde med flygtninge. Det giver mig energi - og jeg får så meget tilbage fra dem, smiler Jette, mens hun kigger ud over de mange mennesker, der er mødt op for at lykønske hende med kommunens pris.

Hun er vist lidt overvældet, og der er næsten ikke plads til de mange fremmødte i de lokaler, hvor prisuddelingen foregår. Alle er nødt til at kante sig rundt. Alligevel har aftenens hovedperson overskud til at skænke drikkevarer op og byde fade rundt.

Jette orker at hjælpe
Da folk er kommet nogenlunde på plads tager Rene Tuekær, formand for kommunens Plan & Kulturudvalg ordet:
- Jette har i mange år været primus motor og et herligt og meget inspirerende kraftcenter i Dansk Flygtningehjælps Frivilliggruppe Haslev.
- Jette GØR det, som mange af os tænker at vi BURDE gøre: Hjælper, vejleder, forklarer, kommunikerer, opmuntrer - i en skøn blanding af vilje, energi hjertesprog humør og kreativitet...
-Ingen kan redde hele verden, men stort set alle kan gøre noget, hvis vi orker. Det er lige det Jette gør: Hun orker.

En flot tale, til et menneske som har gjort meget for de mennesker, der er kommet hertil med hver sin omtumlede fortid.

Jette Schmidt lyser op i forsamlingen, både pga hendes røde hår og matchende briller, men man kan også mærke på hende, at hun har et lyst sind og en god portion hjertevarme. Og det store fremmøde gør hende glad.

Hun lyser endnu mere op, da hun får både blomster og gave overrakt af Benny Agergaard, som er Centerchef for Kultur og Borgerservice.

- Tusind tak! Jeg er glad for at folk har lagt mærke til hvor vigtigt det er at hjælpe vores flygtninge her i Haslev, siger hun med et stort smil. Hun havde ikke helt regnet med at få en pris for sit store og mangeårige arbejde, men er glad for den opmærksomhed prisen giver til opgaverne.

- Jeg har en stor interesse i at møde nye mennesker, udbryder hun, og indikerer samtidig at netop mødet med flygtninge og deres meget forskelligartede baggrunde, er ekstra spændende for hende.

Hun takker bl.a. dem, som sammen med hende har tilbudt venskab og hjælp til de nye borgere, tolkene, kommunen og ikke mindst hendes mand Bent Schmidt, som har været der hele tiden.

Da klapsalven har lagt sig går Jette selv udenfor, for at få albuerum og ro til at tale med politikerne og pressen. Hun præsenterer Amira, som sammen med sin mand og to døtre kom til Haslev i år 2000, og var kommunens første flygtning efter der havde været stille i flere år.

Amira og hendes familie bor her stadig, og Abbas arbejder på Haslev Møbelsnedkeri.

- Jette hjalp os rigtig meget, hun kom på besøg og snakkede om Haslev og kommunen. Hun arrangerede ture og fester, fortæller Amira og uddyber, at det betød rigtig meget for hende og familien:

- Vi følte mere sikkerhed, kærlighed, og følte os velkomne, siger hun med et varmt smil af taknemmelighed.

Jette præsenterer også Hala, som sammen med Amira er »vennetolke«. Hala og Amira er ikke professionelle tolke, men de hjælper flygtninge, fx med at gå til lægen eller andet der kan være udfordrende, hvis man ikke helt taler dansk endnu.

Hala har boet her i ca 8 år, og har 3 børn. Hun taler kurdisk og arabisk, og lærte dansk hurtigt. Nu læser hun HF og vil læse videre til enten socialrådgiver eller pædagog.

Jette underviste i dansk
Jette selv er uddannet folkeskolelærer, og de sidste 10 år før hun gik på efterløn i slutningen af 90’erne underviste hun på kurser i dansk for fremmedsprogede.

Efter at der i en periode havde været pause med flygtninge i kommunen, begyndte der ca i 2000 at komme flygtninge hertil, og Jette begyndte sammen med en gruppe af frivillige at hjælpe dem med at finde fodfæste i det danske samfund.

- Hun har hjulpet mange, kørt med dem på sygehus, til læge og tandlæge, fortæller Verner Lahn, som er gift med Bents kusine Kirsten.

- Siden jeg mødte hende, da jeg var 14, har hun ikke bestilt andet end at gøre Danmark til et dejligere sted at være. Nu er jeg 72, fortæller Kirsten Thorndahl Schmidt, som er Bents kusine. Hun fortsætter: - Hun er hjertevarm og har været så meget for folk. Alt kan lade sig gøre. Hvis der var flere ildsjæle som Jette, ville verden være et bedre sted at bo.

Bent, Jettes mand, som er tidligere folkeskolelærer og pensioneret lektor i formning fra Haslev Seminarium, har ikke følt sig forsømt i de mange år Jette har hjulpet. Hun er nemlig altid glad, når hun kommer hjem, og meget af det hun gør kan ordnes hjemmefra.

- Så sidder Jette ved computeren, mens jeg maler, fortæller Bent, som nu bruger meget af sin tid på at male kunst.

I lokalerne hvor de mange mennesker var samlet i anledning af prisuddelingen, på Tingvej 7, holder Haslev frivilliggruppe klubaften hver onsdag. Her kan flygtninge og andre komme og få hjælp til alt fra bank, læge, forståelse af breve fra kommunen til lektiehjælp, kontakt med danskerne osv. Der kommer ca 10-20 flygtninge hver gang, både for at få hjælp, men også bare for at få en snak.

Som Dansk flygtningehjælp skriver i deres rapport om betydning, inddragelse og kvalitet i flygtningehjælpens indsats: »Med frivillige går det hurtigere«.

Og det har Jette i mange år givet sit store bidrag til - og gør det fortsat.

Tekst&foto: Charlotte Thaysen


Jette med to »vennetolke. Til venstre er det Hala og til højre Amira. De hjælper hvis folk fx skal til lægen, og har brug for oversættelse.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Masser af børn deltog i Minimaraton i Faxe
- Der lukkes for vandet i Terslev
- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
- Special Olympics håndboldstævne i Haslev
- Foredrag i Huset i Faxe Ladeplads
- Børnekoncert med Dissing & Las - gratis...
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst