Syv byrødder sat uden for døren

Onsdag 16. maj 2018 kl. 11:58

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Syv byrødder sat uden for døren
Musikskolens band FM Enterprice spillede et nummer inden byrådsmødet startede

På byrådsmødet tirsdag oplevede man noget meget usædvanligt - ikke mindre end syv medlemmer måtte forlade byrådssalen under behandling af et punkt.

De syv blev „smidt ud“ da en sag om Faxe Forsynings ulovlige udledning af spildevand i Faxe Bugt skulle behandles. Finn Hansen, Tanja Larsson, Camilla Meyer, Ivan Lilleng, René Tuekær, Lars Folmann og Eli Jacobi Nielsen blev erklæret inhabile, fordi de enten har siddet i, eller sidder i, bestyrelsen for Faxe Forsyning.

Mens disse syv kunne stå udenfor, og nyde det gode vejr, kunne de der var tilbage i byrådssalen, opleve de resterende byrådsmedlemmer komme med en sønderlemmende kritik af Faxe Forsyning, for den ulovlige udledning af spildevand.

Det var den 13. marts Faxe Forsyning udpumpede 60 kubikmeter urenset spildevand ud i Faxe Bugt, uden på forhånd at have indhentet tilladelse til det. Og havde man søgt om tilladelse, havde man næppe fået den, da problemet kunne have været løst på anden vis, som f.eks. at have pumpet spildevandet til Faxe, eller have kørt det med slamsugere til Faxe Renseanlæg.

Samtlige partier udtrykte stor utilfredshed med Faxe Forsynings ageren, og Christina Birkemose fra Socialdemokratiet, sagde blandt andet at der skal være lighed for loven. Det nytter ikke noget at kommunen politianmelder borgere der ikke sørger for at rense deres spildevand - og Faxe Forsyning så bare pumper spildevand ud i Faxe Bugt.

De byrådsmedlemmer der var tilbage i salen blev hurtigt enige om en meget skarp udtalelse, som bl.a. sendes til Miljøstyrelsen. Hvorvidt Faxe Forsyning meldes til politiet, er op til Miljøstyrelsen, men byrådet er i hvert fald ikke i tvivl - noget lignende må ikke gentage sig.

Og så til noget godt...
Det er sjældent man oplever en så sønderlemmende kritik som den der overgik Faxe Forsyning, men heldigvis var der da også lyspunkter på byrådsmødet.

En af dem er at Faxe Kommune har modtaget 700.000 kr. fra Trafik- Bygge- og Boligstyrelsens Landsbypulje. En pulje der skal bruges til istandsættelse, nedrivning eller oprydning omkring bygninger i landsbyer.

Da kommunen i forvejen har afsat godt 2 millioner til formålet er der nu lidt over 2,7 millioner til forskønnelser af grimme bygninger.

Og mere godt
Energistyrelsen har udmeldt tilsagn om midler til tre projekter under Grøn Ordning i Terslev, Dalby og Haslev.

Tilsagnene er på 530.000 kr. til rekreativ stiforbindelse og læringsrum omkring seminariet i Haslev. 506.000 kr. til udendørs fitnessbane i Terslev og 451.000 kr. til hundeskov og legeplads i Dalby.

Christina Birkemose og Finn Hansen fra Socialdemokratiet mente af hundeskoven i Dalby lå for langt væk fra der hvor de fleste bor - for enden af Sneholmgårdsvej. Der var for langt at gå, mente de. Det fik Dorthe Egede Borg til at nævne, at alt så gik op i en højere enhed, for man kunne jo samtidig betragte det som et led i kommunens sundhedstiltag - det er jo godt at gå en tur...

Mikkel Dam fra Liberal Alliance var ikke helt tilfreds med etableringen af fitnessbane i Terslev. Når der er private aktører der tilbyder fitness, skal kommunen ikke gå ind på området, mente han.

Udsattepolitik
Faxe Kommune har nu fået en udsattepolitik - altså retningslinjer for hvordan man bedst muligt kan hjælpe kommunens udsatte borgere.

Udsattepolitikken er blevet til i tæt samarbejde med kommunens Udsatteråd - og det samarbejde, havde været fantastisk godt fortalte Nellie Bradsted (V), Laura Andrea (S) og Nadia Bruun Thurø fra Enhedslisten.

Af Torkild Svane Kraft

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.

Flere nyheder i denne sektion:

- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
- Special Olympics håndboldstævne i Haslev
- Foredrag i Huset i Faxe Ladeplads
- Børnekoncert med Dissing & Las - gratis...
- Kør med veterantog til og fra Haslev på søndag
- KunstKaskade afholder sin første udstilling
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst