Ørkensand og beduinhistorier

Onsdag 18. april 2018 kl. 12:55

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ørkensand og beduinhistorier
Ørkensand og beduinhistorier
Mandag den 16. april var helt særlig for mellemtrinnet på Vestskolen og Haslev Privatskole. De fik nemlig besøg af Oxfam IBIS’ LæseKaravane, som med historier, lege og billeder tog børnene med på en virtuel rejse til Jordan med ørkensand og beduinhistorier.


Et benovet gisp går gennem forsamlingen af elever, da stativet med tilberedt kød og grønt, som ved et trylleslag bliver trukket op fra et dybt hul i det rødlige ørkensand. Sådan laver man mad, når man lever som beduin i Jordans ørken, Wadi Rum. En tilværelse, som Hamad og hans familie er vant til, men som var ganske ny for LæseKaravanens oplægsholdere fra Vallekilde Højskole. Og – må de indrømme da de bliver spurgt – livet i ørkenen er både barsk og fantastisk.

Oxfam IBIS’ og Vallekilde Højskoles LæseKaravane er på vej rundt i Danmark for at give danske skolebørn en helt særlig indsigt i hverdagen og livet for børn i Jordan – børn som eleverne har læst om i årets undervisningsmateriale fra Oxfam IBIS.

- Sådan noget mad spiser vi også hjemme hos mig, indskyder en arabisktalende elev fra Vestskolen ved de indbydende anretninger af falafel, hummus og fladbrød, som dukker op på lærredet.

Oplægsholderne rejser i deres fortælling videre fra Wadi Rum-ørkenen og til flygtningelejren Za’atari, hvor Muna og hendes syriske familie bor. Eleverne bliver stille da billederne af de små container-huse, de fodstampede gader og Munas store familie glider over lærredet. En elev fra Vestskolen spørger eftertænksomt: - Kan Muna godt forlade flygtningelejren?

Oplægsholderne fortæller, at Muna er nødt til at blive i Za’atari fordi lejrens tæt bevogtede grænser beskytter hende og de andre flygtninge, og at det derfor ikke helt er ligesom et fængsel, som det er ulovligt at forlade. Eleverne hvisker tænksomt sammen med dén forklaring.

Et øjeblik efter betragter de åndeløst videomontagen af jordanske landskaber, markeder og indbyggere, og kaster sig straks efter ud i at lære at slå ”Sten, saks, papir” på arabisk under instruktion fra oplægsholderne. Snart runger ordene ”Hajar, waraqah, meqas!” gennem hele salen. En hilsen fra børnene i LæseRaketten, som oplægsholderne besøgte i Jordan, og som eleverne kender fra deres arbejde med undervisningsmaterialet, tager også kegler. Eleverne smiler og hvisker sammen ved synet af de velkendte ansigter, som nu taler direkte til dem.

Også oplægsholderne smiler.

- Det er fantastisk at være her i dag og fortælle om Jordan til så engagerede og interesserede elever. Det var skønt at opleve deres videbegær omkring det svære og komplekse, og at de kunne spejle sig i det, vi fortalte, og fik mulighed for at give deres klassekammerater indblik i deres kulturelle baggrund, siger Mai Kretzschmar, som er blandt oplægsholderne, der til daglig er elever på Vallekilde Højskole.

LæseKaravanen drager nu videre rundt i Danmark for at fortælle om livet for børn og unge i Jordan.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Masser af børn deltog i Minimaraton i Faxe
- Der lukkes for vandet i Terslev
- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
- Special Olympics håndboldstævne i Haslev
- Foredrag i Huset i Faxe Ladeplads
- Børnekoncert med Dissing & Las - gratis...
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst