Børnene skal høres

Mandag 5. marts 2018 kl. 13:03

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Børnene skal høres
Gennem de seneste to år har Faxe Kommune deltaget i projekt »Bedre Børneinddragelse« i samarbejde med Børns Vilkår, for at blive bedre til at høre og inddrage børn, der har en sag i kommunen.

Projektet, der er finansieret af TrygFonden, har været målrettet børn samt sagsbehandlere og ledere. Ud over Faxe har Roskilde og Tårnby kommuner også deltaget i projektet. Projektperioden er nu slut, og projektet er blevet evalueret af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd).

Projektet har haft to hovedelementer: Fokus på, hvordan inddragelsen sker i sagsbehandlernes daglige arbejde med børn samt et træningsforløb for sagsbehandlere og ledelse med fokus på børneperspektivet i sagsbehandlingen.

Mere inddragelse af børn og unge
Både FN’s børnekonvention og Lov om social service giver udsatte børn og unge ret til at blive hørt. Alligevel bliver børn og unge med en social sag i de danske kommuner ofte ikke hørt og inddraget i tilstrækkelig grad, viser flere undersøgelser og evalueringer.

På den baggrund har Børns Vilkår med støtte fra TrygFonden afprøvet indsatser til at styrke børns inddragelse i kommunernes sagsbehandling. Netop ønsket om at styrke børn og unges inddragelse i egen sag og blive bedre på dette område har været udslagsgivende for Faxe Kommunes ønske om at deltage i projektet.

I Faxe Kommune er det sagsbehandlerne i Socialcentrets børn- og ungeafdeling, der har deltaget i projektet.

Deltagelse i projektet har resulteret i et løft af inddragelse af børn og unge i deres egen sag. I evalueringen giver sagsbehandlerne udtryk for, at børneinddragelse er blevet en vigtigere prioritet i sagsbehandlingen end tidligere og at de har fået en mere fælles opfattelse af, hvad god børneinddragelse er, og en større viden om, hvordan de kan skabe god børneinddragelse. I evalueringens efter-måling vurderer hele 92 procent af sagsbehandlerne, at de ved, hvordan de sikrer god børneinddragelse i sagerne.

Formand for Socialudvalget Nellie Bradsted glæder sig over, at Faxe Kommune har deltaget i projektet.

Hun udtaler: - Der er tale om et projekt, der har flere bagvedliggende rationaler; et demokratisk, hvor det er barnets ret at blive inddraget, et vidensrationale, hvor barnets særlige viden om eget liv gives værdi og et effektivitetsrationale, hvor der skabes grundlag for mere holdbare foranstaltninger, fordi barnet giver sit besyv med. Det er derfor en fornøjelse at høre om projektets effekter, og jeg håber, de gode erfaringer og kompetencer anvendes i fremtiden.

Supervision fra Børns Vilkår
For centerchef Kasper Sonne har det været værdifuldt at have deltaget i projektet.
- Projektet talte ind i den forandring, vi i forvejen havde startet om at styrke børnenes stemme og bruge mere inddragende metoder. Hos os er det især samtaleteknikkerne, der har rykket vores praksis. Som led i projektet har alle medarbejdere fået filmet børnesamtaler, hvor der efterfølgende er givet feedback/supervision fra Børns Vilkår. Det er en arbejdsmetode, vi vil fortsætte med også når projektet er slut, siger Kasper Sonne og tilføjer:
- På den måde har Børns Vilkår været med til at styrke vores faglighed - og på den måde også været med til at sikre barnets tarv.

Evalueringen peger dog også på tidsmæssige begrænsninger, der betyder, at sagsbehandlerne i det daglige arbejde kun har begrænset tid til fx at have hyppigere kontakt med børnene, lave flere børnesamtaler eller inddrage børnene/de unge mere i handleplansarbejdet.

Teamleder Mette Dreisig fra Socialcentret fortæller, at det ganske rigtigt kan være svært at nå alt det, man gerne vil i det daglige arbejde, men at det ikke er ensbetydende med, at projektet nu går i glemmebogen.

- Alt det, vi har lært i kraft af projektet, arbejder vi videre med, da vi kan mærke, at både børnenes stemme og vores faglighed er blevet styrket.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Tag med Kunstklubben Faxe på Skulptur-tur
- Haslev Box Cup afvikles på lørdag og søndag
- Verdens Gang - og DR
- Fælles budgetforslag fra S, SF og Enhedslisten
- Influenzasæsonen er snart over os - bliv vaccineret
- Visens Venner inviterer til sæsonstarts-koncert
- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst