Tal med de unge om narko

Torsdag 1. marts 2018 kl. 15:00

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Tal med de unge om narko
En del var mødt op til borgermødet om trygheden i Haslev, og der kom en rigtig god debat i gang.

Trygheden er blevet langt bedre i Haslev bymidte efter det store dialogmøde i oktober, som førte til, at der bl.a. nu er langt mere politi i gaden, der bliver anmeldt langt mere og slået hårdt ned på uromagerne. Forældre kan også hjælpe til med at forbedre trygheden i byen...


Samarbejdet mellem Bykroen, dørmænd, taxachauffører, SSP, kommune og ikke mindst politiets tilstedeværelse og udstedelse af zoneforbud har gjort trygheden i Haslev bymidte langt bedre.

- Vi oplever, at der er ro på i bybilledet. Mange er inde at sidde, og andre har fået zoneforbud. Når de kommer tilbage, så er der uro igen. Men det er ikke så ustyrligt som sidste år, og man kan jo ikke helt undgå, at der vil komme noget, fortæller Frank Månsson fra Bykroen.

Det kom frem, at lige nu står gruppen af unge ved Passagen. Desværre kan man ikke gøre noget, når de bare står der, men når de laver ballade, bliver det meldt til politiet, og de får så zoneforbud eller lignende, alt efter hvor voldsomt det er.

Allan Holm, leder af lokalpolitiet i Sydsjælland og Lolland Falsters politi, sagde: - Vi synes, at vi har slået hårdt ned. Når der bliver anmeldt, bliver der fulgt op. Men når man har fået sin straf, kan man ikke gøre mere. Men når de unge laver utryghedsskabende adfærd, så giver vi zoneforbud. Et zoneforbud kan være på 1-3 måneder og betyder at vedkommende ikke må komme i en radius af 500 meter fra fx Bykroen, hvis det er dér, balladen er opstået.

En mor sagde: - Vi hører fra de unge, at når man går fra Bykroen bliver man spurgt om man mangler noget - og det henviser til stoffer.

Frank fortalte, at hvis det sker, og han får det at vide, så bliver det meldt til politiet.

- Der er mange unge, der tager stoffer. Hvis de unge ikke vil have dem, der sælger stofferne her i byen, så skal de lade være med at købe stofferne af dem, sagde Frank og uddybede at der er lige så mange stoffer i Haslev, som der er i andre byer.

- Der er nogen unge her i byen der ønsker stofferne, og så er der nogen der sælger det, sagde han og fortsatte: - Det kan være hårdt for de unge at melde nogen, men det er den eneste måde at komme uroen til livs.

Tal med de unge om stoffer
Bekymrede mødre spurgte til, hvad forældre skulle være opmærksomme på i forhold til deres unge.

Her var rådet bl.a., at man skulle tale om konsekvenserne med de unge, i fornuftig voksentale.

- Vær fx opmærksom på, om de unge pludselig har mange penge, så er det måske fordi de sælger stoffer, fortalte Frank.

- Vi skal være opmærksomme på at unge er risikovillige. De tænker ikke over konsekvenserne. Og sårbare unge, kan være særligt udsatte og mere risikovillige.
- Man skal snakke med sine børn hele tiden om de stoffer der er der. Hvis vi kunne få vores unge til ikke at købe det, var det optimalt, sagde en anden.

Politiet tilføjede: - Man ved ikke hvor stærke stofferne er, så man spiller hasard.

Borgmester Ole Vive fortalte, at drenge på 15-16 år ofte tror, at de er udødelige, og ofte tænker de »det sker ikke for mig«. Og så opfordrede han til at tage snakken med de unge om stoffer omkring spisebordet.

Flere forældre efterlyste mere information og stoffer og deres virkning. En syntes, at kommunen havde et ansvar for at vejlede forældrene.

Her blev forældre opfordret til at kontakte kommunens rusmiddelcenter, hvis man vil vide mere.

Vores lokale politibetjent Lars Jensen opfordrede til at man plejer dialogen med sine børn, og passer på ikke at blive formynderisk.

- Kommer man i skæv dialog med de unge, får man pludselig ikke så meget at vide. Så vær nysgerrig og plej forholdet og dialogen, sagde han blandt andet.

SSP fortalte om »flertalsmisforståelser«, som er udbredt blandt børn og unge. Det betyder fx, at man tror at »alle gør det«, så må man også hellere. SSP underviser børn og unge i »flertalsmisforståelse« så de ikke bare tror, at fx »alle gør det«.

»De vælter sig i narko«
Jacob, som er dørmand på Bykroen fortalte, at størstedelen af de unge, der kommer på Bykroen, ikke tager stoffer. - De fester som vi gjorde det, fortalte han.
Politiet fortalte, at de ofte hører ordene »de vælter sig i narko«.

- Vi har ingen tal, der underbygger den påstand. Men vi tager det alvorligt, fortalte de, og uddybede at de er i gang med at undersøge hvordan det ser ud med narko i nattelivet i Næstved, og på gymnasiet i Næstved.

Giv først unge alkohol efter 16 år
En mor fortalte, at SSP på et møde havde opfordret til at udskyde de unges alkoholdebut.

En anden mor sagde: - Det med at acceptere, at unge på 14 år drikker, det er no go. Det starter hos os selv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at unge først drikker når de er 16 år. Børn lytter i stor udstrækning efter forældrene. Men hvis andre forældre lader deres børn drikke tidligere, kan det være svært som forældre at holde fast.

En anden mor fortalte, at hun havde haft held med at sige til sine børn at »det måtte vente lidt«.

Nellie Proustgaard fra Taxi Rønnede, som talte for gruppen af taxichauffører, fortalte i forhold til de unges alkoholdebut, at chaufførerne ofte har 13-16-årige i taxaen, som allerede, når de ankommer til Bykroen, er »slingrende stive«, som hun udtrykte det.

Flere natteravne
Der blev også slået et slag for at få flere Natteravne, som er meget tryghedsskabende for de unge.

Borgmesteren fortalte, at Natteravnene har et lokale på Tingvej, hvor de mødes, og her er alt det man skal bruge. Konceptet er, at man går tre sammen, men der mangler Natteravne, og når de kun er to en aften, kan de desværre ikke gå på gaden.

- Det er ukompliceret. Man kan bare sige, at man vil gå fx en gang om måneden,
opfordrede han.

Når Natteravnene går på gaden, ringer de til politiet og siger at de er der. Og ser de mange unge samlet, ringer de til politiet og fortæller hvor der er gang i gaden.

Man kan læse mere på Natteravnenes hjemmeside og på deres lokale facebook-
gruppe.

12 zoneforbud
Politiet fortalte, at de har udstedt 12 zoneforbud, og at de fortsætter med at udstede dem. Samtidig er flere på vej i retten for afpresning og vold. De roste, at så mange var begyndt at anmelde sagerne.

- Vi vil gerne have oplysninger fra jer. Ring gerne 114, hvis I har en mistanke om, at der bliver handlet narko. Hvis vi får flere anmeldelser om det samme sted, kan vi bruge det.

Nellie Proustgaard fra Taxi Rønnede roste Bykroen og deres vagter og politiet for at gøre en fantastisk indsats. Hvis vi ringer til politiet kommer de straks. Det skaber den ro der er nu. Og zoneforbud er fantastisk.

Og så opfordrede hun forældre til at være konsekvente og ikke være bange for at anmelde.

- Vi har kamera i bilen og fremad. Så vi kan give filmene til politiet, hvis der er sket noget. Taxaen kan også anmelde det, fortæller hun.

- Vi stod sammen som by ved det første borgermøde i efteråret, og derefter kom der mange forældre i byen om natten. Men nu er der ingen forældre mere. Så luft hunden i byen. Det virker tryghedsskabende!, opfordrede hun blandt andet.

Hun tilføjede, at det var fint, at de fremmødte var kommet, men at hun savnede det store antal borgere, der mødte op til det første møde i efteråret.


Ring til politiet
Der var opfordringer fra flere sider om, at hvis man ser noget i forhold til de unge, som man synes politiet skal høre om, kan man kontakte Lars Jensen, som er den ene af Haslevs to lokalbetjente. Lars er også SSP koordinator, så han kender de fleste af de unge i byen.

Den anden lokalbetjent er Jesper Niehues, som også er Haslevs tidligere lokalbetjent. Han tager sig af de borgernære anmeldelser.

Begge betjente tager sig af utryghedsskabende adfærd, men hvis man har en konkret anmeldelse, skal man ringe direkte til 114.

Man kan også downloade appen POLITI. Her har man bl.a. mulighed for at tippe politiet anonymt.

Forældresamarbejde
Der blev også talt om, hvordan man får de forældre med til forældremøderne, som ofte ikke møder op. SSP koordinator Christina Hansen fortalte, at det kan være svært at få forældrene med, især i udskolingen.

- Forældre skal blive bedre til at hjælpe de forældre, der normalt ikke kommer til forældremøder, til at føle sig velkommen, når de endelig møder op, sagde hun bl.a. og uddybede, at hvis de ikke føler sig velkommen, kommer de ikke igen.

SSP lovede i øvrigt, at der kommer flere forældremøder, hvor SSP konsulenter eller vores lokalbetjent Lars vil være tilstede.

Siden Sokrates...
En forældre opfordrede til, at denne slags borgermøder skulle foregå fx hvert halve år, da det er en helt unik chance for at møde og tale med bl.a. politikere og politiet på en gang.

Borgmester Ole Vive sagde at de vil holde kontakten i den styregruppe, der er nedsat i forhold til trygheden i nattelivet, så beredskabet er klar. Han fortalte også, at kommunen for at øge trygheden om natten, har prioriteret ikke at slukke for kommunens gadelamper om natten.

Borgmesteren sluttede mødet med at sige: - Ungdomskriminaliteten falder år for år. Vi har brokket os over ungdommen siden Sokrates, men vi har aldrig haft unge, der er så lovlydige som nu.
Den ene af Haslevs lokalbetjente Lars Jensen er også SSP koordinator. Han opfordrede forældre til at pleje dialogen med deres børn.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Tag med Kunstklubben Faxe på Skulptur-tur
- Haslev Box Cup afvikles på lørdag og søndag
- Verdens Gang - og DR
- Fælles budgetforslag fra S, SF og Enhedslisten
- Influenzasæsonen er snart over os - bliv vaccineret
- Visens Venner inviterer til sæsonstarts-koncert
- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst