Lykkeland - Lykkeland?

Tirsdag 27. februar 2018 kl. 09:38

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Lykkeland - Lykkeland?
Indlæg af:
Niels Østrup Olsen,
Søvej 2,
Faxe Ladeplads


Jeg undrede mig såre, da jeg for et par år siden hørte, at vi danskere var verdens mest lykkelige folk, men nu undrer det mig ikke mere, da jeg just præcis har erfaret, at 420.000 af os æder antidressiv medicin - og det virker sågar, har nogle forskere fundet ud af.

I mine øjne er det udtryk for en kulturel sygdom, når så mange bliver stofmisbrugere på recept. Ikke nok med det var en misbrugsforsker på banen med en påstand om, at flere og flere forfalder til amfetamin og kokain for at leve op til arbejdsmarkedets krav.

Måske kan skilsmissestatistikken også ses som symptom. Måske er mange unge dybt forvirrede efter en opvækst med svingdørs forældre og papsøskende, men den gamle jas - nemlig mig- finder styrke i mindet om en barndom i social stabilitet og tryghed frem for noget.

Glad mindes jeg vore årlige 6 uger i Faxe Ladeplads, hvor jeg løb til stranden med min skovl eller klatrede på stenene ved Rosendals havn, hvor nu Roklubben Viking residerer med fitness og Petanque. Hver dag går jeg forbi og griner indvendigt ad alle de mange jævnaldrende, der tilbringer timer i ro- og andre maskiner i håbet om at bevare deres krop evigt ung.

Vi har så travlt alle sammen. „Her kommer mutter med kost og spand”, påske og pinse og jul står for døren, hed det i en gammel vise, hvor der vist også stod noget om „for sent, for sent til livets ende”. Vi har travlt med job og karriere og så meget andet, men dengang, da mutter for rundt med kost og spand havde livet dog en omdrejningsakse, nemlig odet familie. Alle tjente vi én og samme Herre, men nu forsøger alle at blæse og have mel i mundern samtidigt.

Da jeg var tretten vidste jeg, at jeg som alle andre var dømt til at fri til en pige, gifte mig med hende og føre min slægt videre. Jeg var dømt til at blive forsørgeren, der kunne være stolt, hvis jeg gav min hustru flere husholdningspenge end naboen formåede, og min hustru kunne være stolt, hvis hun holdt mit og vore børns hjem og tøj i en bedre orden end nabokonen orkede.

Nu er jeg blevet alene og har med Dan Turell opdaget, at fest er godt men hverdag bedst, opdaget at et par timers samvær med andre kun gør ondt værre på det ensomme hjerte. At dække et menneskes materielle behov er ingen kunst, kræver bare nogle penge, men at dække vore små børns og gamles og unges og for den sags skyld midaldrendes behov for et ubetinget tilhørsforhold til andre er svært, måske umuligt - og dog.

Stod det til mig rykkede vi sammen i fire eller for den sags skyld fem generations hverdagsfællesskaber, hvor de raske ældre holder hjemmefronten. Henter og bring børn, bager pandekager og støvsuger, mens de unge løver drager ud på arbejdsmarkedet og nedlægger byttet, som vi kan leve af.

AK alle vil vi det samme som de andre, så I må nok hellere gå videre til den næste reklame for en all inclusive rejse til Kreta, hvor naboen lige har været, SÅ fedt, siger jeg dig bare!

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:

Tak for tippet. Tror jeg bestiller en rejse til Kreta.

P. Nielsen, 27-02-2018 14:16:56


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Havde håbet på flere sygeplejersker
- Radikale i Faxe ønsker børnene tillykke
- Spildevand - spørgsmål til kommunaldirektøren
- Ønsker fuglebeskyttelse yderligere amputeret
- Ja tak til rent postevand
- Trist skamfering af byens største ægte kastanjetræ
- Et budget med god sammenhæng
- Derfor siger vi nej til budgettet
- Et markant budget
- Udkast til øget adgang til naturoplevelser
- Udvikling i hele Danmark
- Jeg er fløjtende ligeglad
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst