Syg stodder? Eller veltalende forkæmper?

Tirsdag 6. februar 2018 kl. 08:30

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Syg stodder? Eller veltalende forkæmper?
Johnny Larsen har meget på hjerte. Især efter han blev alvorlig syg og måtte kæmpe med det offentlige system.

Johnny Larsen fra Haslev deltog flere gange i efteråret i Debatten hos Clement. Det hele startede med hans blog »Syg Stodder« på avisen.dk, hvor han udtrykte sin klare holdning til, hvordan danskere på sygedagpenge behandles - eller burde behandles.

Johnny Larsen er både arbejder og akademiker. Han favner bredt, og er en meget aktiv og alsidig mand - eller skulle man sige var...

I sit 66-årige liv har han arbejdet med mange forskellige mennesker, og oplevet lidt af hvert.

Han har haft jobs siden han var 5, og startede sit voksne arbejdsliv som 15-årig, som sømand, så var han havnearbejder i 12 år, senere blev han uddannet journalist, skrev på Jydske Tidende og på BT, byggede en nyhedskanal op på TV2, boede i Australien, skrev en opera, skrev en bog, har lavet dokumentar TV for TV3, haft eget motorcykelblad, var chefredaktør for Bilen, Motor og Sport, og senest var han lastvognschauffør for Post Danmark, for at nævne noget af det han har lavet i sit arbejdsliv.

Syg og umyndiggjort
Desværre blev han for ca 10 år siden alvorlig syg med slidgigt i alle bærende led, KOL og prostatakræft, og det endte med at han fik en »monster depression« som han selv udtrykker det.

- Jeg plejede at kunne »selvbehandle«, ved at flytte mig fra det jeg lavede, som da jeg sled min krop op som havnearbejder, og derfor måtte læse til journalist. Men nu var jeg så syg, at jeg ikke kunne »flytte mig«. Pludselig led jeg af både fysisk og psykisk sygdom. Jeg var helt nede, fortæller Johnny.

Sygdommene førte desværre til et større slagsmål med kommunen, som ville have ham i arbejdsprøvning, og bl.a. tog sygedagpengene fra ham, den dag han lå på operationsbordet for sin kræftsygdom.

- Forløbet med kommunen gjorde, at jeg følte mig umyndiggjort. Jeg følte, at jeg fik taget både pengene og værdigheden fra mig. Jeg er chokeret over, at det apparat der burde hjælpe syge og svage/nødstedte i virkeligheden bekriger de samme.

For syg til sygedagpenge
Johnny har altid klaret sig selv, og han troede på en måde, at han var udødelig. Men nu var virkeligheden en anden.

- Jeg troede i min naive verden, at hvis jeg blev syg, ville jeg få behandling og til livets opretholdelse, til jeg blev rask. Men jeg er løbet ind i et system med en menneskeforagt, der ikke burde findes i et moderne samfund, sagde Johnny til avisen.dk under overskriften »For syg til sygedagpenge«. Det var i 2012, da sagen var på sit højeste, og han ikke kunne få sygedagpenge, fordi han fejlede flere ting på samme tid. Og sygedagpengene for første sygdom var udløbet, da han skulle opereres for sin kræftsygdom.

Syg stodder
Da hans sygeforløb startede i 2011, blev han så vred over systemet, at han spurgte avisen.dk om de ville have en blog. Det ville avisen.dk gerne.
Bloggen fik navnet »Syg stodder«, som var Johnnys eget forslag. På bloggen skrev han om sit sygdomsforløb, og de udfordringer han havde i forhold til kommunen og jobcentret.

- Det viste sig at mange havde det meget værre end mig. Jeg fik henvendelser fra folk fra hele landet i samme eller værre situationer, som bad om hjælp. Det kunne jeg ikke magte, men jeg følte mig forpligtet til at hjælpe. Til sidst måtte jeg dog lukke bloggen, fortæller han.

Hans blog havde ikke gjort forholdet til kommunen bedre. Da han lukkede bloggen, fik han selv lidt ro på. Han fik fat i en privat socialrådgiver, som hjalp ham og støttede ham, og til sidst lykkedes det ham at få førtidspension.
Et af hans indlæg på bloggen på avisen.dk fik i øvrigt langt over 200.000 likes.

På vej ind i politik
i 2012 blev han pga bloggen kontaktet af Per Ørum Jørgensen, som ville have ham ind i det dengang nystiftede parti Demokraterne.

- Jeg endte med at gå derfra, fordi de ligesom de øvrige partier, begyndte at tænke taktisk i stedet for at tænke på politikken. Min politiske holdning er rød, men er mere nuanceret end fx Enhedslisten. Der skal være plads til både de rige og de fattige, virksomhederne og frie initiativer. Frihed og respekt er det vigtigste, fortæller han.

I debatten hos Clement
- Jeg tog bloggen op igen for snart 2 år siden. Nu er jeg ikke længere »Syg Stodder«, men hedder bare Johnny Larsen, og har et bredere udgangspunkt, fortæller han.

I efteråret 2017 blev han kontaktet af Debatten på DR, som spurgte om han havde en mening om skattepolitikken. Det havde han! Så han kom i debat med ultra­-liberale.

Her fik han mulighed for at sige til bl.a. Venstres Jacob Ellemann, at »Det med at tro at folk ikke vil arbejde, det er en misforståelse. Der er ikke noget, de heller vil«. Og så inviterede han Jacob Ellemann med ud og møde »de rigtige mennesker«.

Den invitation tog han dog ikke imod.

Debatten blev godt modtaget af seerne, og Clement roste ham.
Ca. en måned senere blev han kontaktet igen. Denne gang var det tilliden til politikerne der var til debat, og Johnny skulle åbne debatten sammen med Pia Kærsgaard.

- Bagefter kom Pia hen til mig, og sagde, at hun jo lige havde måtte læse op på mig, inden vi skulle på skærmen. Så prikkede hun sin krogede finger ind i min brystkasse og sagde »Du er en bisse«, fortæller Johnny med et stort smil. Han havde nemlig skrevet på sin blog, at DF stadig ikke var stuerene.

- Det var fedt at være med i debatten. Jeg fik stor respekt for Clement, og det han laver, fortæller Johnny.

På spørgsmålet om hvad han håber at få ud af sin optræden på DR siger han med et stort smil:

- Hvis jeg kan være heldig at få lov at holde nogle foredrag, så vil jeg være glad.

5.600 kr om måneden
For det med at tjene penge, det kunne være godt.

Johnny har brugt de sidste næsten 10 år på at kæmpe med sin sygdom og med systemet, så da han sidste år kom på folkepension, og røg ned på 5.600 kr efter skat om måneden, var det ikke helt det resultat han havde håbet at få ud af sine kampe.

Johnny får nemlig satsen som samboende, da han bor sammen med sin kæreste igennem ca. 20 år, Tine, og deres søn Alexander på 10.

- Hvis jeg flyttede fra Tine, ville jeg få 12.000 plus tilskud. Og så ville jeg få 85% af tandlægeregningen betalt, fortæller han og peger på to manglende tænder, han ikke har råd til at få lavet.

Han har dog ikke i sinde at flytte fra familien, men har det ikke godt med at det er Tine, der skal betale parrets omkostningerne i dagligdagen.

- Jeg synes det er urimeligt, at kommune og stat pålægger andre at forsørge en borger, slutter Johnny Larsen.

Johnny er nu kommet sig over sin kræftsygdom, men hans KOL gør, at han hurtigt taber pusten, og depressionen er der stadig, men den bremser ham ikke længere. Den spænder bare ben ind i mellem. For at holde lungerne i form, har han købt en elcykel, som han bruger meget.

Johnny Larsen medvirker i øvrigt også i TV2 indslaget, som bl.a. har kørt på facebook der hedder »Alt det vi deler«.

Tekst&foto: Charlotte Thaysen


Johnny var bl.a. med i en serie udsendelser på DR midt i 1970’erne. Han var skuespiller(th) og spillede desperat arbejdsløs sømand.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Masser af børn deltog i Minimaraton i Faxe
- Der lukkes for vandet i Terslev
- Kreativ hverdagskunst i Dalby Tureby Husflidforening
- Afslutningsturnering i Rønnede Golfklub
- Unik udstilling i Dalbys lidt hemmelige museum
- Kalklandet - ny musik af Michael Milo Jørgensen
- Byttedag
- Kold krig, Stevns Klint, Faxe Kalkbrud og Geomuseum
- Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl er Grand Prix-dommere i Faxe
- Special Olympics håndboldstævne i Haslev
- Foredrag i Huset i Faxe Ladeplads
- Børnekoncert med Dissing & Las - gratis...
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst