Den etiske fordring

Onsdag 31. januar 2018 kl. 14:40

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Den etiske fordring
Indlæg af:
Niels Østrup Olsen
Søvej 2
Faxe Ladeplads

Mens moralen skifter fra tid til tid og ikke mindst fra fællesskab til fællesskab, så er den etiske fordring indbygget i det enkelte menneske allerede ved fødslen.

Det jødiske fællesskab har en anden moral end det muslimske, der atter mener noget andet om forskellen på den gode og den onde handling end Jehovas vidner.

Forudsætningen for at deltage, være med i et givet fællesskab er individets accept af fællesskabs moral, vaner, tanker og synspunkter. Og dermed er fælleskabet både fængsel og tryghed.

Etikken kunne derimod sættes lig vort sociale behov for at indgå i et fællesskab med andre mennesker. Åh jeg spiller gerne fodbold, bare I gider mig. Beder gerne bønner, bare I siger velkommen til mig. Ethvert fællesskab har således sin pris, som individet må betale med sin sjæl, hvis han eller hun vil opfattes som fuldgyldigt medlem.

Som jeg nu har oplevet den etiske fordring i mit indre motiverede den til et ægteskab, motiverede til børn, der atter resulterede i børnebørn, men i grunden var det jo dansk moral anno 1960, der gjorde familien, far, mor, børn, slægtens videreførelse til det vigtigste i livet, fik min hustru og mig til at lægge barndommens familie bagude i vor egen private tosomheds navn.

I dag har moralen, eller om I vil, vore normer ændret sig fra familie til fysisk sundhed, karriere og optimering af det individuelle liv med udbredt ensomhed til følge.

I mine øjne kan ensomheden give sig udslag i mange former for elendighed, såsom alkoholisme, aggressiv adfærd, depression, stress, selvmord.

Læser jeg vore statistikker ser jeg sygdommen afspejlet i mangt og meget - måske fordi jeg som så mange andre bare ser, hvad jeg gerne vil se, mens min indre etiker skriger på fællesskabet med andre.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Du skelner mellem etik og moral. Begge ord betyder oprindeligt "sædvane".
Jeg synes at Løgstrups bog "den etiske fordring" bør de fleste kune tilslutte sig: At vi memnesker er dybt afhængige af hinanden.

Jørgen Herler, 01-02-2018 19:42:09


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Skal Faxe Kommune eje oversøiske aktier?
- Bus 630R fortsætter uændret i 2019
- Stødende, Haslev, Faxe og lysende standere
- Åbent brev til borgmester og kommunaldirektør
- Hvad skal der ske med rute 630R fra Faxe Ladeplads?
- To akutpladser står ikke mål med udfordringen
- Ungdomsråd - ja tak
- I strid med egne regler
- Alle gode gange tre...
- Kære borgere i Faxe by og Faxe Ladeplads
- Om seniorbofællesskab
- Er Dalby bare et hul i jorden?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst