Mindeord om Kristian Hjerrild Buhl

Torsdag 11. januar 2018 kl. 11:15

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Mindeord om Kristian Hjerrild Buhl
Af: Henning Nørhøj, Fhv. højskoleforstander og lektor emeritus

Tidligere sognepræst og provst i Haslev, Kristian Hjerrild Buhl, er død.

Kristian Buhl var jyde, men Haslev blev hans blivende sted. Det var her, han gennem en lang årrække var en markant og dygtig forstander for Haslev udvidede Højskole. Det var i Haslev han forsatte som sognepræst og provst for Ringsted og Sorø provsti. Endelig blev Haslev stedet, hvor han tilbragte sit otium stadigt medlevende i kirke- og byliv.

I 1964 blev Kristian Buhl og hans hustru, Enna Buhl af en enig bestyrelse for Haslev udvidede Højskole opfordret til at flytte ind i den ledige forstanderbolig. Den dengang 35-årige sognepræst i Sønderup-Suldrup sogne var allerede godt kendt i Indre Mission og i KFUM.
Kr. Buhls højskolesyn var klart præget af Grundtvigs tanker om livsoplysning. Højskolen skulle vække til lyst og engagement i kirke- og samfundsliv. Kr. Buhl var selv optaget af naturvidenskabelige problemstillinger og havde afklaret og positiv holdning til forholdet mellem kristendom og videnskab - også den moderne bibelvidenskab. I sin undervisning og højskolevirksomhed forstod Kr. Buhl at formidle dette til en generation af unge, der netop selv spurgte efter kristendommens betydning i en moderne tid.

Kr. Buhl havde i sin forstandertid kræfter og overskud til mere. Han engagerede sig blandt andet i Foreningen for Folkehøjskoler og i det lokale kirke-og foreningsliv. Han var medlem af Haslev Rotary og mange år formand for Indre Mission i Haslev, samt med i menighedsrådets arbejde.

I 1977 blev han formand for Kristeligt Dagblads bestyrelse. Igennem 15 år var han avisens energiske og dygtige formand. Og det netop i tider, hvor Kristeligt Dagblad var trængt i konkurrencen med hovedstadspressen. At Kristeligt Dagblad overlevede og oplevede en markant fremgang fra midten af 90erne og frem til nu må ses som et klart resultat af hans kamp for bladets eksistens.

I 1980 overtog Kr. Buhl det ledige embede som sognepræst ved Haslev Kirke, og kort efter blev han udnævnt til provst for Ringsted-Sorø Provsti, hvor han var ansat indtil 1998. Det viste sig, at Buhl var lige så meget præst som højskolemand.

Der stod respekt om hans klare forkyndelse og flittige sognearbejde. Som provst kom hans sans for administration, jura og økonomi ham til gode. Blandt andet et forslag fra ham om Folkekirkens Selvforsikring blev realiseret.

Med Kristian Buhls bortgang har Haslev mistet en af sine markante personligheder.

Kristian Hjerrild Buhl blev født i Hoddeskov ved Varde 11. februar 1929.
Han døde 27. december 2017 i sit hjem, og efterlader sig hustruen Enna Margrethe Ølgaard Buhl, som han var gift med i 58 år, samt børn, svigerbørn, børnebørn og et oldebarn.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Tag med Kunstklubben Faxe på Skulptur-tur
- Haslev Box Cup afvikles på lørdag og søndag
- Verdens Gang - og DR
- Fælles budgetforslag fra S, SF og Enhedslisten
- Influenzasæsonen er snart over os - bliv vaccineret
- Visens Venner inviterer til sæsonstarts-koncert
- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst