Sidste møde i det »gamle« byråd

Lørdag 16. december 2017 kl. 14:18

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Sidste møde i det »gamle« byråd
Sidste møde i det »gamle« byråd
Årets sidste byrådsmøde i torsdags bød bl.a. på konstruktive diskussioner omkring de hvide dronninger, udvidelse af Royal Unibrew og utryghed omkring den kommende formand for beskæftigelsesudvalget.

Årets sidste byrådsmøde blev indledt med sangen »Nu har vi altså jul igen«.
Ved spørgerunden havde to naboer til Royal Unibrew store udfordringer med deres seneste udmelding, nemlig at virksomheden påtænker at bygge et 40 meter højt lager ud mod Frederiksmindevej, hvor de to spørgere boede. Sagen blev behandlet senere på mødet.

På tilskuerpladserne sad bl.a. den kommende borgmester, Ole Vive.

De fleste punkter blev løbet hurtigt igennem. Et af de punkter der førte til længere diskussion var sagen om udvidelsen af Faxe Ladeplads Lystbådehavn og rekreative faciliteter på sydstranden.

Dorte Nybjerg forelagde sagen, og fortalte at ideerne omkring de hvide dronninger er opstået fra lokale borgere og hun roste det store lokale engagement der er hos beboerne i Faxe Ladeplads, og roste dem for at turde tænke stort. Planerne om havneudvidelse er lavet for at give bedre faciliteter til sejlerne, og ideen om de hvide dronninger opstod fordi borgerne ønskede en anderledes badebro. De hvide dronninger vil blive skulpturer i vandet, og skulle gerne både tiltrække turister, tilflyttere og skabe udvikling af byen.

Og hun anbefalede byrådet at stemme for, både som formand for erhvervs og kulturudvalget, og som venstrepolitiker.

Eli Jacobi (DF) rejste sig og sagde, at det var en mere fix end en god ide, da betonkonstruktionerne højst sandsynligt ikke forbliver hvide, og han kaldte sagen et kulturelt fatamorgana.

Rene Tuekær fra borgerlisten mente at lokalplanen er god, og roste planerne om udvidelsen af lystbådehavnen. Han syntes dog ikke de hvide Dronninger skulle være højere end at udsigten bevares. Han glædede sig til at se de færdige planer.
Inge Andersen fra Socialdemokratiet udtrykte at lokalplanen er en ny og visionær og giver udviklingsmuligheder. Så hun anbefalede det.

SFs Mogens Stilhoff sagde bl.a. at det kunne blive et statussymbol for området, og både enhedslisten og konservative var også for forslaget.
Så alle i byrådet undtagen DF stemte for.

Royal Unibrew
Dernæst kom det til sagen om at Royal Unibrew ønsker at udvide produktionen og lagerpladsen på deres egen store grund. Planerne er lavet af Nilas, men Faxe Kommune har været med inde over.

Dorte Nybjerg forelagde sagen og sagde bl.a. at bryggeriet gerne vil være et af verdens største, og at de har arbejdet med hvordan det bedst kan lade sig gøre at udvide, så det bliver et moderne og fremtidssikret byggeri.

De vil bl.a. bygge i forbindelse med de nuværende bygninger, så det giver de bedste arbejdsforhold.

Det der udfordrer i sagen er, at de ønsker at bygge et 40 meter højt fuldautomatisk lager. Og det kommer til at få indflydelse på Faxe skyline. På afstand vil det ikke virker højere end bryggeriets tanke, men for dem der bor tæt på kan det føles som at bo op ad en høj mur.

Dorte sluttede med at sige, at venstre stemmer for, da de er stolte af, at Royal Unibrew vælger at lægge en så stor investering i vores kommune.

Per Thomsen fra socialdemokratiet sagde, at alle ønsker det bedste for virksomhederne, og han synes man skal understøtte de initiativer der er, for at fastholde arbejdspladser lokalt.

Lars Christensen fra Enhedslisten sagde bl.a. at når borgere og virksomheder støder sammen, er den svage part borgerne. Han er ked af, at der kun virker til at være en mulighed i sagen. Og så bed han mærke i, at borgerne havde sagt, at de kunne leve med et 40 meter højt tårn, bare det blev opført, så det ikke lå op ad deres boliger. Enhedslisten stemte for at sagen kommer i høring, men er ikke sikre på, at de vil stemme for i den endelige beslutning, da de håber på en anden løsning.

Eli Jacobi Nielsen fra DF fremførte, at det er et dilemma, fordi det er en af kommunens største virksomheder. Og han sagde, at de fleste store teknologiske fremskridt kræver ofre, så DF støtter at det kommer i høring.
Så sagen sendes nu i høring.

Madsynergi
Virksomheden Madsynergi som bor på den tidligere Roholte Efterskole har søgt om udvidelse af virksomheden med et 1300 m2 stort byggeri, som ikke vil kunne ses af vejen.
Hele byrådet godkendte at sagen sendes i høring.

Faxe Forsyning
Faxe Forsyning har anmodet om mulighed for at hjemtage renovatøropgaven, dvs indsamling af affald hos kommunens borgere og virksomheder. Det kræver ansættelse af yderligere personale og indkøb af skraldevogne med mere. I efteråret besluttede byrådet at opgaven stadig skal udbydes til private renovatører, som det sker nu, men giver mulighed for at forsyningen kan afgive kontrolbud og hjemtage opgaven, såfremt kontrolbuddet er det økonomisk mest fordelagtige.

Der var delte vande i byrådet, nogle syntes ikke renovation er en halvoffentlig opgave, andre syntes at det fungere så godt nu, at det ikke gav mening at skifte.
Dorte Nybjerg mente, at jo flere bud der kommer, jo bedre, så forbrugerne ikke betaler mere end nødvendigt for de ydelser kommunen køber.
Det endte med at 18 stemte for og 7 imod forslaget.

Beskæftigelsesplan
Et andet punkt som gav anledning til en del debat var beskæftigelsesplanen. Finn Hansen, som er formand for beskæftigelsesudvalget, fortalte om succeserne fra 2017, hvor kommunen har haft fokus på selvforsørgelse af flygtninge, som blev så stor en succes at den blev omtalt på landsdækkende tv.

Samtidig er Faxe kommune nr 5 ud af 22 jobcentre til at få de unge i uddannelse, og han fortalte om ungehuset på det gamle seminarium og flere andre succeser hvor kommunen ligger godt i forhold til resten af landet.

Så udtrykte Finn Hansen, som i øvrigt er fra socialdemokratiet, sin bekymring for, at den kommende formand for beskæftigelsesudvalget, Steen Petersen fra DF, siger at Dansk Folkeparti ikke kan arbejde med inkluderende flygtningepolitik.
I punkt 3 i den beskæftigelsesplan byrådet skulle stemme om, hed det nemlig »Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende.«

Jonas Kristinsson fra Venstre rejste sig og sagde at beskæftigelsesudvalget har været næsten enige i alle sager, undtagen når det kom til indvandrere, så stemte den kommende formand (Steen Petersen) imod, fordi DF ønsker at fastholde flygtninge i passiv forsørgelse, i stedet for at få dem i arbejde.

Jonas Kristinsson sagde også at ligeså stolt, han er over at Venstre får borgmesterposten, lige så bekymret er han på borgernes vegne for fremtiden i Beskæftigelsesudvalget, med den nye formand.

Til det sagde Steen Petersen, at DF er, var og bliver imod integration, og det bliver
der ikke lavet om på. Han synes ikke, at der skal bruges ressourcer på integration, som har været en fiasko. Økonomi er vigtig men endnu vigtigere er det at undgå at Danmark bliver et multikulturelt eller multietnisk samfund, sagde han, og var derfor imod netop ministermål 3 i beskæftigelsesplanen.

Han sagde dog at han i sit fremtidig virke er forpligtet til at det gennemføres. »Men derfor behøver jeg ikke at klappe i hænderne« sagde han, men lovede at overholde lovene, men fastholdt sin ret til at kritisere.

Borgmester Knud Erik Hansen undrede sig også over, at man har udpeget en formand for beskæftigelsesudvalget, der ikke er enig i politikken. Det er et blandet signal at give til borgerne, syntes han.

Finn Hansen kom til orde igen og sagde blandt andet, at det er mennesker man har med at gøre, og de skal behandles ordentligt. Og at beskæftigelsesplanen er et vigtigt arbejdsdokument for de ansatte, og det giver signalforvirring hvis formanden mener noget andet end der står i arbejdsdokumentet. »Det kan man ikke være bekendt overfor de ansatte« sagde han.

Eli Jacobi mente, at Steen Petersen var valgt fordi han er en rutineret politiker. Og sagde blandt andet, at de mennesker der ønskede at blive integreret, nok skulle blive det.

Der var flere andre, der bød ind med kommentarer, og Mogens Stilhof udtrykte bl.a. bekymring for at DF fik lov at holde lange foredrag om deres politik i det kommende byråd.

Lars Christensen udtrykte bekymring for, at den kommende formand allerede fra start var uenig med resten af udvalget.

Alle stemte for beskæftigelsesplanen undtagen Dansk Folkeparti.


Den kommende borgmester Ole Vive fulgte med fra tilskuerpladserne.

© Copyright 2021 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Sommersang på Møllegården vender tilbage
- Det drypper godt til træskulpturen
- Haslev Tennisklub melder om succes på Tennissportens Dag
- Familie og Samfund genåbner lige udenfor kommunegrænsen
- Nu er der isvogn ved Faxe Vandrerhjem
- Fællessang Karise - Maria B. Høyer synger for
- Paraplyen går rent...
- Roklubben Viking hejste standeren i stilhed
- Danmark Rundt i stedet for en cykeltur til Paris
- Fodhuset - ny klinik i Faxe Sundhedscenter
- Faxe Tennisklub fik flere nye medlemmer
- Grønt image blegner i Karise
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst