Faxe Kommune skaber problemer for sig selv på rehabiliteringsområdet

Fredag 24. november 2017 kl. 14:06

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Faxe Kommune skaber problemer for sig selv på rehabiliteringsområdet
Indlæg af:
Mona Thomsen
Nygårdsvej 5,
Dalby

Kære borgmester Knud Erik Hansen og kommende borgmester Ole Vive

Jeg skriver til jer, da Faxe Kommune er i gang med at skabe et stort problem for sig selv på rehabiliteringsområdet.

Jeg er ansat på Grøndalscenteret i Haslev, som varetager rehabilitering af kommunens borgere. Det er os, der hjælper borgerne tilbage fra sygdom, og til at kunne klare en hverdag selvstændigt eller med minimalt behov for hjælp.
Mine kollegaer og jeg er for ganske nyligt blevet informeret om, at vi på Grøndalscenteret skal spare 2,5 million kroner i 2018. Dette vil betyde en væsentlig nedgang i antallet af personale - både sygeplejersker og sosu-assistenter.

Grøndalscenteret vil med denne reduktion få en væsentlig dårligere normering, hvilket vil gøre det umuligt at opretholde det rehabiliteringsniveau vi har nu. Vi vil gå fra at være et fagligt stærkt center, der yder en høj rehabilitering, til at blive et avanceret plejehjem, hvor rehabiliteringen ikke kan være i fokus som i dag, hvor vi ikke kan udskrive borgerne i samme hastighed og med samme lave behov for hjælp efterfølgende.

I marts måned i år blev Social- og sundhedsudvalget præsenteret for en nøgletalsrapport, der tydeligt viste, hvor god en rehabilitering vi har i Faxe Kommune. 47% af borgerne udskriver vi til et liv uden behov for yderligere pleje, og de resterende 53% udskriver vi til et liv med langt mindre behov for hjælp end tidligere. Det vil vi naturligvis ikke kunne fremover.

Da jeg ved, at I begge er mænd der har forstand på økonomi og tal, ved jeg også, at I godt er klar over, at denne svækkelse af Grøndalscenteret vil betyde en umiddelbar reducering af driftsomkostningerne, men at det på den lange bane vil øge ressourcekravet til borgere med behov for hjemmepleje, og dermed ikke reducere det samlede områdes udgifter. Dertil kan I lægge en forringet livskvalitet hos de borgere, som vi ikke kan hjælpe, og til de borgere der vil få et større behov for hjælp efterfølgende.

Jeg har forsøgt at finde en forklaring på besparelsen bl.a. i referaterne fra SSU, ØU og Byrådet, men det er tilsyneladende umuligt som almindelig borger. Til min store undren kan jeg dog se i budgetforliget for 2018 at: ”Der sikres ældre- og sundhedsområdet en udvidelse på 4,5 mio. kr. til den stigende gruppe af ældre i de kommende år, således kommunens service over for de ældre medborgere fortsat kan opretholdes på det nuværende niveau.”. Jeg vil mene Grøndalscenteret hører under her, derfor er min undren nu kun endnu større, og jeg vil sige at denne besparelse ikke ligefrem bidrager til en opretholdelse af serviceniveauet.

Jeg håber, at I kan forklare mig, hvad formålet med denne besparelse er? Hvis argumentet er effektivisering, så sker det på bekostning af serviceniveauet, og det vil på dette område få den komplet modsatte effekt af at være effektivt. Det vil skabe et langt større behov for hjemmehjælp til de borgere vi ikke har kunnet hjælpe, og dermed bare flytte og sikkert yderligere øge udgiften på dette område. Formålet kan heller ikke være opretholdelse af hverken arbejdspladser eller et lavt offentligt udgiftsniveau, da begge dele vil lide under denne besparelse.

Jeg ser frem til en forklaring på, og gerne også en løsning af, hvad man roligt kan kalde et stort fremtidigt kommunalt problem, der berører jer begge som hhv. nuværende og kommende borgmester.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Hvor er det godt, i råber op. håber den nye borgmester gør noget for de ældre i kommunen.
Det kan man ikke påstå Knud Erik Hansen, har brugt penge på.
conny , 26-11-2017 11:05:20

Jeg har behov for at præcisere, at der ikke er tale om en besparelse på området. Derimod er der tale om, at driftsbudgettet på Centret er overskredet og at man således må tilpasse driften til budgettet. Det betyder samtidigt, at kvalitetsstandarden selvfølgelig fortsat skal overholdes. Såfremt det viser sig, at det ikke er muligt at afholde merforbruget inden for området, må der selvfølgelig tages politisk stilling. Det gælder på dette område, som på alle andre områder i den kommunale økonomi, at budgetter selvfølgelig skal overholdes.
Mange hilsner
Mogens Stilhoff, Fm. f. Social- og Sundhedsudvalget
Mogens Stilhoff, 24-11-2017 21:26:51

Dejligt at læse 😊 som kommende SSA 💪🏻 Der skal vægtes højt på rehabiliterings området og niveauet må IKKE falde..
Linette Nordentoft, 24-11-2017 19:20:04

Godt indlæg Mona. Man flytter bare problemet og resurserne i hjemmeplejen er ikke og bliver heller ikke i de kommende år,løsningen ! Der er færre der tager uddannelsen og der bliver flere ældre. Det mærkes allerede nu.
Lis , 24-11-2017 18:36:48

Hvor er det skønt at læse et velbegrundet spørgsmål. Jeg tænker, at de nemt kan svare, da man forhåbentlig ikke tager den type indgribende beslutninger uden en særdeles god grund. Jeg glæder mig til at læse deres svar.
Maria Hansen, 24-11-2017 16:00:49

tviler på du for svar.......... politiker gemmer sig altid bag et svar der heder det er en personale sag eller vi tager ikke enkle sager op.
Rune AA., 24-11-2017 15:52:29


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Skal Faxe Kommune eje oversøiske aktier?
- Bus 630R fortsætter uændret i 2019
- Stødende, Haslev, Faxe og lysende standere
- Åbent brev til borgmester og kommunaldirektør
- Hvad skal der ske med rute 630R fra Faxe Ladeplads?
- To akutpladser står ikke mål med udfordringen
- Ungdomsråd - ja tak
- I strid med egne regler
- Alle gode gange tre...
- Kære borgere i Faxe by og Faxe Ladeplads
- Om seniorbofællesskab
- Er Dalby bare et hul i jorden?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst