Bregentved vil producere 120.000 slagtesvin

Onsdag 11. oktober 2017 kl. 09:52

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Bregentved vil producere 120.000 slagtesvin
Godsforvalter Anders Dolmer på byggegrunden ved Sofiendal hvor den ene af de kommende moderne svinestalde opføres.

Bregentved vil producere 120.000 slagtesvin
Moderne gylletanke.
Bregentved gods er i gang med at opføre 4 nye svinestalde, som i alt skal producere 120.000 slagtesvin om året. De nye svinestalde bliver optimerede med bedst mulig dyrevelfærd, mindst mulig medicin, lugtgener og co2 udledning. Og så kommer der en naturlig balance i Bregentveds produktion.


Der er godt gang i byggeriet på ejendommen Sofiendal på Terslev Skolevej, hvor Bregentved gods opfører den ene af fire nye svinestalde. Staldene bliver på i alt 32.000 m2 med 32.500 stipladser og en samlet kapacitet på 120.000 slagtesvin om året.

At Bregentved vil producere svin, har været i et strategisk ønske i mange år, og byggeriet er derfor planlagt ned til mindste detalje.

Naturlig balance
- Vi får en bedre balance. Ved den animalske produktion kan vi bruge de korn, vi allerede producerer, til at fodre dyrene, og næringsstofferne kommer tilbage til jorden via gyllen. Det er et holistisk system, hvor vi recirkulerer næringsstofferne. Der kommer i fremtiden mangel på fosfor og kali til at gøde jorden, og de stoffer får vi bl.a. fra gyllen, fortæller Anders Dolmer, som er godsforvalter på Bregentved.

Han fortæller også at Danmark producerer 14 mio smågrise om året, som eksporteres og bliver fedet op i andre lande. Det er noget af den produktion Bregentved gerne vil beholde herhjemme.

- Vi tror på klimabæredygtighed og miljøbæredygtighed. Dyrevelfærden i et moderne staldanlæg, som det vi laver her, er bedre end i økologisk produktion. Det kan man måle på ud fra 20 objektive parametre, som bl.a. stresshormoner og halebid, fortæller Anders Dolmer, og man får indtryk af, at han har sat sig godt ind i sagerne, og at alt er blevet undersøgt i dybden, før det første spadestik blev taget.

Medicinfri grise
I de topmoderne stalde bliver grisenes afføring hele tiden fjernet, der kommer bl.a. udsugningsanlæg i gulvet, som fjerner smittestoffer, og gyllen bliver forsuret så den ikke lugter.

Målet er at 90 % af grisene kan undgå medicin i de 12 uger de kommer til at gå i Bregentveds stalde. Grisene kommer som familie, når de er 30 kg store, og går sammen som gruppe indtil de vejer ca 90kg, som de gerne skulle veje efter bare 12 uger, hvorefter de så er klar til slagtning.


Dyrevelfærden i et moderne staldanlæg, som det vi laver her, er bedre end i økologisk produktion.

- Er grisene glade og har det godt, så spiser de også godt, og bliver store hurtigt, fortæller Anders Dolmer og uddyber, at det kun er i Bregentveds interesse, at grisene er så sunde så muligt, da det også er godt for forretningen.

Når en gruppe grise er sendt til slagtning, bliver det område de har gået i gjort helt rent, for at fjerne smitterisikoen før det næste kuld kommer.

Skulle nogle af grisene blive syge, kommer de over i en sygesektion, og får medicin og bliver mærket, så man kan se hvilke grise, der har fået medicin.
kun 10 medarbejdere

Alle fire stalde bliver så fuldautomatiske, at bare 10 medarbejdere kan passe det
hele, og skal især holde øje med om grisene har det godt.

I alt regner man med at produktionen i de 4 stalde kommer til at generere 50 nye arbejdspladser i hele produktionskæden - fra primær produktion til slagteri.

En af grundene til at Bregentved ikke har valgt økologi, er at man i økologiske svinebrug, ifølge Anders Dolmer, er nødt til at bruge mere medicin, da grisene går ude i det fri med større risiko for smitte. Samtidig udleder økologisk animalsk produktion mere co2 end Bregentveds nymoderne anlæg, som netop begrænser udledningen af Co2.

Lige nu er der desværre ikke et stort marked for medicinfrit kød, men det er
begyndt i England og USA, så Anders håber efterspørgselen vokser i de kommende år.

De fire stalde opføres på Sofiendal, Eskilstrup mellem Haslev og Ringsted, Langesnagegaard ved Sydmotorvejen nær afkørslen til Haslev, og på Turebylille, øst for de eksisterende stalde, hvor man allerede har får.
Stalden på Sofiendal forventes at stå færdig i uge 17 næste år, og midt på efteråret 2018 vil alle staldene stå klar.

De fire stalde er placeret så langt som muligt fra bymæssig bebyggelse, så der kommer mindst mulig gener for naboerne, og med størst mulig sikring mod sygdomme udefra.


Alle fire stalde bliver så fuldautomatiske, at i alt 10 medarbejdere kan passe det hele.

- Vi er ret sikre på at naboerne ikke kommer til at kunne lugte det, da der stort set ingen udledning af lugt er, fortæller Anders. Heller ikke i forhold til fluer, forventer han udfordringer. I moderne stalde laver man nemlig biologisk bekæmpelse, ved at sætte rovfluer ind. Så fluer plejer ikke at være et problem.

I forhold til spredning af gyllen har man de sidste par år brugt slangeudlæggere, så gyllen ikke smides op i luften men lægges ud med slanger. På den måde bibeholdes også flest mulige næringsstoffer i jorden.

Bregentved har næsten 300 års erfaring i land og skovbrug, de startede i 1746. Oprindelig var der høns, grise og køer, men de sidste 30 år har de især haft jord- og skovbrug, og har måttet importere kunstgødning.

- Nu går vi til bage til det naturlige, slutter Anders.

Når byggeriet af de 4 svinestalde bliver færdigt næste efterår, er det planen at alle inviteres indenfor for at se og opleve de moderne faciliteter - inden der kommer grise i staldene.


© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Det kan man sgu da ikke kalde "tilbage til det naturlige"

Søren Schouw, 13-10-2017 17:48:47


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Tag med Kunstklubben Faxe på Skulptur-tur
- Haslev Box Cup afvikles på lørdag og søndag
- Verdens Gang - og DR
- Fælles budgetforslag fra S, SF og Enhedslisten
- Influenzasæsonen er snart over os - bliv vaccineret
- Visens Venner inviterer til sæsonstarts-koncert
- Freja og Athos klubmestre
- Lær at bruge en hjertestarter
- Klimakonference på Lindersvold
- Drenge sigtet for hærværk
- Filmaften i Hylleholt Sogn
- HF’ere fra VUC i Faxe på Talent Camp
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst