Hvem har midten?

Tirsdag 10. oktober 2017 kl. 14:23

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Hvem har midten?
Indlæg af:
Mogens Saaby Nielsen
Bonderødvej 30
4640 Faxe

I de seneste dage har et antal kandidater til det kommende byråd givet deres vurdering af midtens placering, hvordan samarbejdet bør foregå henover midten, hvilken betydning, tekniske valgforbund har for midten, og meget mere. Det får mig, som almindelig vælger, til at spørge: Hvem har midten?

Efter min opfattelse vil netop midten få stor indflydelse på, hvem der på valgnatten kommer ud og meddeler: Vi har en aftale! Derfor er det i min optik væsentligt at tænke sig godt om, før man afgiver sin stemme. Det vil jo være lettere, hvis alle partier troværdigt meldte ud, hvem man vil pege på, men sådan er politik jo ikke, så derfor er det vigtigt, at vi sætter os bedst muligt ind i aktørernes udmeldinger i forsøget på, at ens stemme lander det rette sted.

Borgmester Knud Erik Hansen omtaler det snævre røde samarbejde i dette valgforbund, men lægger samtidigt op til et bredt samarbejde henover midten, uden at komme nærmere ind på, hvem dette samarbejde skulle inkludere. Dette valgforbund peger på den samme borgmesterkandidat, hvilket giver et klarere overblik på dette punkt.

Borgmesteren favner endog så vidt, at denne opfordring til samarbejde også gælder, selvom de tre røde partier skulle opnå absolut flertal. Det er min påstand, at dette håb er endog meget optimistisk. Et rødt tilhørsforhold gør vel, at stemmerne bliver indenfor dette forbund og derved samlet set ikke bliver større.

Jeg har dog noteret mig, at De Konservative og Borgerlisten i de seneste fire år enten har ført „ikke-politik” eller snarere loyalt „betalt” tilbage for tildelte viceborgmester og udvalgsformandspost. Skulle der på den baggrund gå nogle stemmer derfra til rød blok, gør det ingen skade - jeg vil isoleret set hilse en sådan udvikling velkommen.

Borgmesteren nævner tillige, at de sidste års samarbejde har givet mulighed for (forbedret) service til borgerne. Det eneste område, jeg har set hurtigere sagsbehandling på, er antallet af politianmeldelser til de mange, der er ramt af påbud om spildevandsrensning.

René Tuekærs indlæg handler primært om sit partis kvaler med overhovedet at finde et valgforbund at komme ind i, samt ikke overraskende, at henlede opmærksomheden på sit store ønske om (igen) at blive borgmester. Henset til René Tuekærs tidligere viste opfattelse af loyalitet kan det ikke undre, at der har været nogen tøven med at indlemme Borgerlisten i et valgforbund. Overvejelsen om at stå alene blev hurtigt forkastet, da Borgerlisten, som Tuekær rigtigt nævner, fik udbytte af et valgforbund for fire år siden på bekostning af Liberal Alliance. Det må gerne være omvendt denne gang.

Eli Jacobi Nielsen fremlægger på vanlig konkret vis sin velbegrundede undren over, hvor midten er. Jeg gætter dog på, at Dansk Folkeparti godt selv ved, hvilken side af midten, de befinder sig på, som vel understøttes af tilknytningen til blå blok valgforbund. Uanset, hvem der får et godt valg her, og derved kan komme i spil til borgmesterposten, har jeg svært ved at forestille mig, at Dansk Folkeparti vil pege på en rød blok borgmester. Så langt tror jeg dog ikke, at Eli Jacobi Nielsens tilsagn om fremtidigt samarbejde går. Det vil i givet fald overraske og skuffe mig.

Endelig, der er ca. 1500 ejendomme i det åbne landskab, der er ramt af påbud om spildevandsrensning, jævnfør den vedtagne spildevandsplan for kommunen. Jeg er sikker på, at vi, der har modtaget påbud, føler os urimeligt behandlet, da den del af spildevandsplanen uden videre sætter almindelig opfattelse af retsfølelse, herunder dokumentering af, om der forurenes, hvem, der forurener og hvor, propernationalitetsprincippet osv. ud af kraft. Nok om det.

Jeg vil dog lige nævne, at der på de 1500 ejendomme vel befinder sig rundt regnet 3000 stemmer eller flere, dvs. 4-5 mandater, hvis alle stemmer, og henset til, at balancen henover midten i byrådet måske afgøres af netop dette antal mandater, vil jeg gentage mit spørgsmål øverst: Hvem har midten?

Så kære medpåbudsramte, vi ved jo godt, hvem der kæmpede imod spildevandsplanen for det åbne landskab, eller i det mindste var nølende overfor vedtagelsen. Liberal Alliance, pt. uden for byrådet, er også imod, så hvis der skal skabes et flertal, der (forhåbentlig) vil ændre på det bestående, har vi stemmer nok til at påvirke udfaldet.

Og alle øvrige vælgere, som helt sikkert har holdninger til, hvordan det nye byråd skal sammensættes, hvis I er i tvivl om, hvem I vil stemme på, gør os alle den tjeneste at tænke jer godt om, og måske spørge jer selv: Hvem har midten? Det kan gøre hele forskellen!

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Kommentarer til artiklen:
Arne Rhode, det er IKKE lovbestemt. Kommunen er øverste myndighed og har desværre i Faxe valgt at påtvinge borgerne omkostninger af egen lomme på mellem 100 og 200 mio. kroner til kloakering uden belæg for at det gavner miljøet overhovedet.
Det var selvfølgelig ikke sket hvis Liberal Alliance havde haft de afgørende stemmer. Så havde vi brugt kræfterne på tiltag som rent faktisk virker fremfor en rigid fortolkning af lovgrundlaget eller lade borgerne beholde deres penge selv.
Birger Holm Brøndberg, 11-10-2017 09:33:51

Tak for tilliden, Arne Rohde, men jeg har nu ikke nogen plan, blot en opfordring til at stemme på personer, der i det mindste vil tale for at gennemføre en "konkret vurdering" af deres forhold. Det er dog set i flere kommuner, at en sådan undersøgelse har medført, at påbuddet hæves. I Faxe er reaktionen en politianmeldelse.
Iøvrigt, som du måske har bemærket, behandler min "plan" ikke Det Radikale Venstre, da jeg ikke forestiller mig, at de får nogen indflydelse, hverken på midten eller til siderne.
Mogens Saaby Nielsen, alm. vælger med påbud., 10-10-2017 15:49:34

Hvis din plan skulle lykkes, hvilket jeg tvivler på, vil et muligt flertal mod kloakering i det åbne land, i det nye byråd, ikke kunne ændre påbuddet, da det er lovbestemt.
Arne Rohde, kandidat på den Radikale liste, 10-10-2017 15:13:17


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Trist skamfering af byens største ægte kastanjetræ
- Et budget med god sammenhæng
- Derfor siger vi nej til budgettet
- Et markant budget
- Udkast til øget adgang til naturoplevelser
- Udvikling i hele Danmark
- Jeg er fløjtende ligeglad
- Et dilemma i demokratiet
- Nå, Venstreblå blev lyserød
- Tak for stafet For Livet i Haslev
- Forringelse af busdriften i Faxe Kommune
- Hvor BLÅ er det Blå flertal i Faxe egentligt?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
-
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst