Ferie er noget vi har kæmpet os til

Torsdag 3. august 2017 kl. 15:49

Print venlig side!   Større tekst   Mindre tekst

Ferie er noget vi har kæmpet os til
Indlæg af: Per B. Thomsen, afdelingsformand i 3F Midt & Østsjælland.

Sommer betyder ferie for de fleste lønmodtagers vedkommende. Og ferie betyder genopladning af batterierne, så vi er klar til hverdagen og til at bidrage til vores arbejdende fællesskab.

Og den erkendelse er en meget god anledning til at huske på, at retten til ferie og ferie med løn ikke er noget, som man må tage for givet.

Det er en ret, som Fagbevægelsen - som med resten af dine løn- og arbejdsvilkår, fx barsel, uddannelse og arbejdstid - har forhandlet sig frem til ved overenskomstforhandlingerne med arbejdsgiverne.

Og over lang tid. Tilbage i 1934 var det kun 47 procent af de organiserede arbejdere, der kunne holde ferie med løn og i 1936 havde 66 procent af de organiserede arbejdere forhandlet sig til en uges betalt ferie om året. En uge!
Først i 1938 under Staunings regering kom det store gennembrud ift. ferie, hvor det blev vedtaget - efter en lang kamp mellem Fagbevægelsen og arbejdsgiverne - at alle skulle have ret til to ugers ferie med løn. Siden fik vi tre ugers ferie i 1953, fire uger i 1971 og senest fem uger i 1979.

I dag sikrer ferieloven dig således ret til fem ugers ferie årligt, men gennem overenskomsterne har langt de fleste lønmodtagere, dem der er medlem af en LO-fagforening, ret til fem ekstra feriefridage om året - i alt seks ugers ferie med løn.
Men det må vi ikke tage for givet. Ret til ferie og ferie med løn er jaget vildt af arbejdsgiverne. Senest i 2012, da man forgæves med trepartsforhandlingerne, foreslog arbejdsgiverne, at man skulle sløjfe to feriedage, for at betale en del af regningen efter finanskrisen. Arbejdsgiverne argumenterer med, at ferie er dårligt for konkurrenceevnen og er en skjult lønforhøjelse.

Så ferie er ikke noget der nødvendigvis er kommet for at blive. Ferie er en tilkæmpet ret, som med et snuptag kan blive forhistorisk. Så når du nu henover grillbøfferne i august taler med venner, familie, kolleger, naboer mv. om, hvorfor man skal være medlem af en fagforening, så kan du jo passende fremhæve „ferien” som et eksempel på, hvorfor det er vigtigt med et stærkt fagligt fællesskab.

© Copyright 2018 Faxenyt.dk. Denne artikel er beskyttet af lov om ophavsret og må ikke kopieres eller på anden måde videreudnyttes uden særlig aftale.


Skriv din kommentar:
Alle felter skal udfyldes!

Kommentar:
 
Navn:
 
For at indsende din kommentar skal du indtaste billedets tal og bogstaver i feltet nedenfor.
Kan du ikke se hvad der står så klik på billedet for at få en ny.

Indtast nummer og bogstaver .


Flere nyheder i denne sektion:

- Hvad skal pladsen hedde?
- René Turkær: Faxe Svømmehal lukker ikke
- Cykelsti mellem Rønnede og Faxe
- SKAT foretager ejendomsvurderinger
- Ejendomsskat, bestilling af møde med borgmesteren
- Massakren på Skoleengen- sæson 2
- Har slået vejrmøller hele vejen rundt om Lunden
- Masser af vilje til integration hos borgerne
- Udsmykning af rundkørsel - nu sker der noget...
- Erhvervsliv i Faxe Kommune
- Mere erhverv til kommunen
- Hvorfor flagede I ikke for Frederik?
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst